23 November jl. verzorgde EHBO- Didam, in samenwerking met de Kontaktraad en Welcom, in de Zomp in Loil een workshop EHBO. Instructrice Betty Roes gaf de ruim 20 aanwezigen uitleg over de beginselen van EHBO. Hierin vertelde ze hoe je hartfalen, een herseninfarct en een dreigende verstikking kunt herkennen. Ze liet zien ze welke handelingen een hulpverlener, bijvoorbeeld een EHBO-er, in dergelijke gevallen uit zal voeren. Lotus-slachtoffer Martin Welling speelde zijn rol hierbij als een echte toneelspeler. Ook werd, met behulp van zowel een volwassen- als babyreanimatiepop en een AED, een reanimatie gedemonstreerd.

Voorzitter Cor Limbeek van EHBO- Didam vertelde dat de workshop een basis is voor een vervolgcursus. EHBO- Didam biedt hiervoor de cursussen ‘Basis EHBO, ‘EHBO bij kinderen’, EHBO bij sportongevallen, ‘EHBO langs de lijn’ en ‘Hartreanimatie en AED’ aan.

De aanwezigen, variërend in leeftijd van 23 tot 70, waren zeer enthousiast over deze avond. Het werd als heel nuttig ervaren. Voor de aanvullende cursus ‘EHBO bij kinderen’ was direct belangstelling. En meteen na afloop meldden zich 3 personen aan voor de cursus ‘Hartreanimatie en AED’.

Dit laatste was ook het doel van de workshop. Al vele jaren hangt bij de keukeningang van zaal Hendriks een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit is een draagbaar apparaat dat, d.m.v. een elektrische schok, het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Om deze te bedienen zijn vrijwilligers nodig. Dit zijn mensen die, ofwel de cursus ‘Hartreanimatie en AED’ hebben gevolgd, ofwel als bedrijfshulpverlener bij hun werkgever bevoegd zijn.

Hoe werkt het:

  • De bevoegde vrijwilliger heeft zich aangemeld aan bij Hartslagnu.nl en Hartveiligwonen.nl*;
  • 112 wordt gebeld bij een (vermoeden) van een hartstilstand;
  • De vrijwilliger krijgt via de mobiele telefoon bericht over de plaats van het slachtoffer en de pincode van de AED- kast bij zaal Hendriks;
  • De vrijwilliger gaat zo snel mogelijk naar het slachtoffer;
  • Er wordt begonnen met reanimeren en de AED wordt gehaald en zo snel mogelijk aangesloten.

* Binnen de gemeente Montferland zijn twee alarmeringssystemen actief: Hartslagnu.nl voor de vroegere gemeente Didam, die gekoppeld is aan de meldkamer in Arnhem; en Hartveiligwonen.nl voor de vroegere gemeente Bergh, die gekoppeld is aan de meldkamer in Apeldoorn.
Meld je aan bij Hartslagnu.nl en Hartveiligwonen.nl als je bevoegd bent voor hartreanimatie en bediening van een AED. Hoe meer vrijwilligers, hoe groter de kans dat levens worden gered.