De tijd van alleen namen als Rasing, Wanders, Jansen en Berendsen in Loil ligt al lang achter ons. Jaren geleden waren Loil en Didam de wereld voor inwoners van ons dorp. Die tijd is al lang voorbij. Loilenaren reizen over de hele wereld en bewoners vanuit de hele wereld komen naar Loil. Zo gaat ook de vluchtelingenproblematiek niet aan Loil voorbij. Sinds ongeveer een half jaar woont de familie Yousf als zogenaamde statushouders in Loil. Reden voor de redactie van de Kontaktraad om de nieuwe bewoners te bezoeken en ze aan u voor te stellen. Met Annemarijn Buurman, die vanuit Welcom de familie begeleidt en ondersteunt, bezoeken we de familie. We worden gastvrij onthaald met koffie en zelf gebakken koekjes.

De familiekleiner bestand Statushouders in Loil vader Moufak moeder Amal en zoon Osama (1)
Vader Moufak (54 jaar), moeder Amal (52 jaar) en hun 16- jarige dochter Farah wonen sinds 6 maanden in Loil. Farah is niet thuis. Naast haar schooltijd op het Symbion, heeft ze een bijbaantje bij de Nettorama. Na de vakantie zal ze de detailhandel opleiding op het Metzo- college in Doetinchem gaan volgen.
De 33-jarige zoon van het gezin, Osama, is gescheiden, vader van een vierjarig dochtertje en woont in Didam. De oudste dochter van het gezin, Roula genaamd, woont met haar man Essam en 2 kinderen in Arnhem.
Omdat zijn vader en moeder de Nederlandse taal niet machtig zijn, fungeert Osama als tolk. Hij heeft drie van de vijf onderdelen van de inburgeringscursus met succes afgelegd en wacht nu op de uitslag van de andere twee. Om aan het werk te kunnen zal hij ook hiervoor moeten slagen. Hij heeft al wel een gesprek gehad voor een functie bij Arriva.

De lange weg naar veiligheiddamascus
De familie bezit de Palestijnse nationaliteit en is gelovig moslim. Osama geeft aan dat het geloof op een gematigde manier wordt beleden, wat al bleek uit de handdruk van moeder Amal bij binnenkomst. Ze woonden tot de bombardementen in Syrische hoofdstad Damascus. Vader Moufak werkte als schilder/autospuiter. Nadat al hun bezittingen door bombardementen waren verwoest, sloegen ze in 2013 op de vlucht. Voor een bedrag van maar liefst € 5.000,- per persoon kocht de familie een plaats op de boot naar Turkije. In dit land brachten ze acht maanden door in een vluchtelingenkamp, gevolgd door een éénjarig verblijf in eenzelfde kamp in Griekenland.
Hierna reisden ze door naar het aanmeldcentrum en vervolgens naar het asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel (Drenthe).
Na een ‘tussenstop’ in het AZC in de buurt van Deventer, was de asielzoeker status voorbij en stonden ze geregistreerd als zogenaamde statushouders. Ze kregen in november 2015 hun woning in Loil toegewezen. Na bijna drie jaar konden ze eindelijk weer op zichzelf wonen. Uiteindelijk willen ze het liefst terug naar Syrië, maar gezien de ontwikkelingen daar, is dit voorlopig niet aan de orde.

Contact leggen en toekomst.
Het bevalt de familie heel goed in Loil. Ze vinden het een mooi dorp en de mensen vriendelijk. Moeder Amal gaat regelmatig lopend of met de buurtbus naar Didam om boodschappen te doen. Voor de maaltijden gebruikt ze ‘Hollandse kost’, zoals aardappels/rijst/pasta, verschillende soorten groenten, vlees, kip of vis.
De familie wil graag in contact komen met Loilenaren om meer over Nederland, Loil en de taal te leren. Amal en Moufak vinden het lastig om contact te leggen omdat ze de taal niet spreken en verstaan. Daarom blijven ze nog veel binnen. Moeder Amal geeft aan dat ze het leuk zou vinden om met andere vrouwen een keer te wandelen of bijvoorbeeld naar Doetinchem of Arnhem te gaan. Vader Moufak zou graag samen met Loilenaren vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld schilderwerk, willen doen. Naast de lessen die ze binnenkort gaan volgen, kunnen ze dan contacten leggen en Nederlands leren spreken. Maar uiteindelijk is de wens om hier werk te vinden, zolang een terugkeer naar hun thuisland niet mogelijk is.
Natuurlijk kun je de familieleden zelf aan spreken, maar wie dit lastig vindt en met Amal zou willen wandelen, een keer met haar naar Arnhem of Doetinchem wil gaan of met haar Syrisch wil koken of samen met Moufak vrijwilligerswerk wil doen, kan contact opnemen met Annemarijn Buurman, te bereiken via het telefoonnummer van Welcom: 0316-223520.

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker of statushouder?
De woorden vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze betekenen allemaal wat anders. Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Een asielzoeker is een vreemdeling die zijn land heeft verlaten en bij de Nederlandse overheid een asielaanvraag indient. Een vluchteling is een asielzoeker die terecht bang is voor vervolging in zijn land. Hij krijgt een asielvergunning. Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen worden ook wel statushouders of vergunninghouders genoemd.