Ina Leppink, van 2005 tot 2017 burgemeester van de gemeente Montferland, begint morgen, maandag 18 mei a.s., als waarnemend burgemeester van Weert. Op deze pagina foto’s uit het fotoboek dat Loil Ina Leppink bij haar afscheid aanbood. Hierin niet alleen foto’s van alle Loilenaren die in die periode een Koninklijke onderscheiding, dan wel de Pluim van de burgemeester ontvingen, Maar ook van veel andere bijeenkomsten en evenementen in Loil, waarbij zij aanwezig was of die voor Loil kenmerkend zijn. Onder de foto’s de bijbehorende teksten uit het fotoboek.

Kennismaking Welkom in Loil Op woensdag 9 november 2005 hebben wij als dorp Loil voor het eerst kennis met u gemaakt als burgermeester. In ons dorpshuis De Zomp organiseerden wij een avond waarop wij elkaar beter konden leren kennen. Het was een gezellige, informele en vooral nuttige avond, waarop de verschillende elementen door Antje en Stien, oftewel Sabine Bolder en Rosalien Scholten-Brandenhorst, met elkaar werden verbonden. De indruk van een vriendelijke geïnteresseerde en joviale vrouw, die u deze avond hebt achtergelaten, hebt u tijdens uw periode als burgemeester van de gemeente Montferland absoluut waargemaakt.

 

In juni 2008 vereerde u damesvereniging Lovida met een bezoek tijdens de viering van haar 50-jarig bestaan. De 50 jarige leden, onder andere Annie Mom, kregen een bord met inscriptie.

 

In 2009, daags na het tentfeest van Drumfanfare en Majorettekorps Loil-Vooruit, vertegenwoordigde loco-burgermeester Frank Wissink u om Henk Wenting te onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Dit voor zijn inzet voor het Loilse verenigingsleven, voor Drumfanfare en Majorettekorps Loil-Vooruit in het bijzonder en voor zijn jarenlange trouwe dienst bij Bosman in ’s-Heerenberg. In Loil en omstreken is Henk algemeen bekend als de man met de grote trom bij Drumfanfare Loil-Vooruit en dweilorkest Heur-es.

 

Jos Breeuwer was meer dan 25 jaar directeur van de Loilse basisschool St. Jozef. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor het sociale leven in Loil: hij was onder andere bestuurder van de Kontaktraad en dirigent van het jeugdkoor. Redenen om hem in 2009 Koninklijk te onderscheiden. In dit geval door de toenmalige loco-burgermeester Joop van Vuuren, die het lintje in de voormalige Loilse Bibliotheek uitreikte.

 

In 2009 ontving Dinie Rutjes van u een Koninklijk onderscheiding. Zij werd hiermee beloond voor het vele werk dat zij heeft verzet voor onder andere carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers. Niet alleen als instructrice van de dansgardes, maar ook als coupeuse die er voor zorgde dat alle leden van De Vrolijke Drammers er piekfijn bij liepen.

 

Op de pronkzitting van 2010 onderscheidde u Frank Gies in de Orde van Oranje Nassau. Hij is al jarenlange regisseur van de hoogstaande pronkzittingen van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers. Ook op allerlei andere gebieden heeft Frank zich verdienstelijk gemaakt: van trainer van de mini’s van Sv Loil tot begenadigd spreker op recepties, maar zeker als één van de drijvende krachten achter het Openluchtspel ‘Van Metropool naar Loil’.

 

Het carnavalsfeest en de optocht met alle daarbij behorende facetten zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid van ons dorp Loil. Als burgemeester hebben we u vaak horen zeggen: “De verenigingen zijn het cement van de samenleving.” Vaak zijn dat loze kreten van bestuurders die dat veel te gemakkelijk roepen. In uw geval niet. U hebt gedurende uw tijd als burgemeester van Montferland regelmatig bewezen dat u echt achter deze woorden staat. Daar zijn we u enorm dankbaar voor.

 

De optocht is het hoogtepunt van het creatieve carnavalsseizoen. Tienduizenden toeschouwers staan elk jaar weer langs de route. Als burgemeester stond u elk jaar klaar om alle deelnemers het defilé af te nemen. Daarbij koos u er heel begrijpelijk voor om het ene jaar in ’s-Heerenberg aanwezig te zijn en het andere jaar in Didam. Uit één van de foto’s blijkt dat u als persoon ook regelmatig het onderwerp van een carnavalsuiting was. Dat hoort er natuurlijk een beetje bij. Tenminste, dat wordt dan vaak snel gezegd. Net zoals veel mensen het vanzelfsprekend vinden dat een burgemeester altijd maar overal bij aanwezig is. Maar zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet. Wij, en zeker onze 600 leden, vonden het erg fijn dat u wel altijd aanwezig was. Dat uw man onze optocht ook wist te waarderen blijkt wel uit één van de foto’s.

 

In één van de beginjaren hebben wij u een keer zo ver gekregen dat u in een witte bouwjas, met bijbehorende witte laarzen, de eerste paal voor het nieuwe gemeentehuis sloeg. Zelfs uw mooie gekapte haren moesten er aan geloven. Heel even dachten we dat we te ver waren gegaan, maar toch speelde u het spel fantastisch mee. Een paar jaar geleden, in 2013, bestonden wij als vereniging 55 jaar. Dat jaar gaven wij op het gemeentehuis enkele cadeaus weg. Voor u hadden we een leuke middag bedacht. We nodigden u uit om met ons mee te gaan naar paleismuseum Het Loo voor de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’. Enkele maanden later beleefden Raymond en Frank samen met u een geweldig ontspannen en interessante middag in Apeldoorn. Heel eerlijk gezegd hadden wij nooit gedacht dat u zo spontaan gehoor aan ons verzoek zou geven. Wederom een teken dat we samen best een bijzondere band hebben opgebouwd.

 

In 2011 ontving Frans Dercksen de Koninklijke onderscheiding. Als bestuurslid en later als voorzitter van Schuttersgilde Loil-Vooruit motiveerde hij alle leden van deze vereniging en stak hij zelf ook de handen flink uit de mouwen als het nodig was. Ook andere verenigingen en organisaties in Loil deden en doen graag een beroep op hem.

 

De gouden en diamanten bruidsparen in de gemeente Montferland worden altijd met een bezoek van het gemeentebestuur vereerd. Op 10 november 2010 kwam u dan ook naar zaal Hendriks in Loil om het diamanten bruidspaar Jan en Mieneke Wanders te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. U complimenteerde het stel met hun jeugdige uitstraling. Op dat moment werd het Tonnie en Thea Buiting duidelijk dat er een vergissing in het spel was. Zij vierden op die dag hun 40-jarig huwelijksfeest en op deze dag was het 60 jaar geleden dat Jan en Mieneke Wanders voor de wet trouwde. Twee weken later, op de dag van hun diamanten kerkelijke huwelijk, bracht u uw gelukwensen alsnog over op het 60-jarig bruidspaar Wanders. Zie ook de volgende foto.

 

Zie de tekst bij de vorige foto.

 

De club van oud-vendeliers van Loil-Vooruit, genaamd ‘De gestreken vlag’ komt nog regelmatig bij elkaar. Tijdens hun bijeenkomst in 2011 is Mart Dieks Koninklijk onderscheiden. Mart was zeer actief in Loil, bijvoorbeeld als vendelier en als voorzitter van Drumfanfare en Majorettekorps Loil-Vooruit. Op zijn eigen gedreven manier stond hij ook klaar als andere klussen gevraagd werden, zoals de jaarlijkse bouw van het podium in zaal Hendriks voor de pronkzittingen en het carnaval. In 2012 overleed Mart op 81- jarige leeftijd.

 

Ton Bolder ontvangt in 2011 ‘De Pluim van de burgermeester’. Ton Bolder was jarenlang bestuurlijk actief bij nagenoeg elke vereniging in Loil en speelde een rol van betekenis bij elk initiatief dat de leefbaarheid in ons dorp verbeterde. Achter de schermen verbond hij vele initiatieven en loste hij ook menig potentieel conflict op al voor het kon ontstaan. Ton deed dat op zijn eigen rustige manier en overtuigde iedereen om naast het eigen belang ook het belang van de ander in te zien. Niet alleen voor de verenigingen, maar ook voor vele Loilse mensen heeft Ton persoonlijk veel betekend. Dat werd in 2015 pijnlijk duidelijk toen hij plotseling overleed. De vlag van Loil hing halfstok, de lange rij van mensen voor het condoleance register in De Zomp en hun verhalen, waren de stille getuigen van wie hij voor velen heeft mogen zijn. Ook verscheen er een extra uitgave van het informatieboekje van de Kontaktraad, uitsluitend gewijd aan Ton. Naast bovenstaande activiteiten was Ton een begenadigd schrijver. Van zijn gedichten is in kleine kring een boek verschenen. Voor de teksten en ook foto’s van dit boek is uit het archief van Ton geput.

 

Montferland is een schuttersgemeente bij uitstek. U draagt deze traditie een zeer warm hart toe en als het maar even kon, was u aanwezig bij één van de vele evenementen die de schutterijen in onze gemeente organiseren. Zo ook in 2012 bij het aanbieden van de erewijn op de Kringdag van de Kring Montferland in Loil. De erewijn was dit keer geen Montferlandse wijn, maar onze eigen Kwazzelkruud uit Loil. Speciaal voor Schuttersgilde Loil-Vooruit reikte u op de maandagavonden van het schuttersfeest in Loil de prijzen uit. Ook maakte u dan kennis met de nieuwe koningsparen. Dit werd door iedereen altijd als een speciaal moment gezien. Het toont de betrokkenheid van u aan met Schuttersgilde Loil-Vooruit, maar ook het respect voor u als burgemeester. In 2011 en 2015 reikte u niet alleen de prijzen uit op de maandagavond, maar was u ook op de zondagavond aanwezig om respectievelijke Frans Dercksen en Ap Dieker Koninklijke te onderscheiden.

 

Zie volgende 2 foto’s

 

Zie volgende foto

 

Het defilé van het schuttersfeest en het defilé van de carnavalsoptocht zijn jaarlijkse hoogtepunten in de gemeente Didam. De toeschouwers staan in Didam rijen dik. In het voorjaar om de creatief uitgedoste carnavalisten en zeker de prachtige wagens te bewonderen. In zomer om de traditioneel geklede schutters met hun kleurige vaandels te zien. Aan beide gelegenheden leveren de Loilse verenigingen een grote bijdrage. en U als burgemeester ontving hen altijd hartelijk. Zie ook de vorige 2 foto’s.

 

‘De Pluim van de burgermeester’ is een door u geïntroduceerd compliment voor inwoners van Montferland die zich op één of andere manier hebben onderscheiden. De toen 14-jarige Loilenaar Rik Theijssen ontving de onderscheiding in 2012, omdat hij het jaar daarvoor Nederlands kampioen schermen was geworden in de categorie tot 14 jaar op het onderdeel sabel.

 

In 2013 werd Patrick Rasing, als bestuurder van de tractor, met zijn team Incredible Deere Europees kampioen tractorpulling in België. Als blijk van waardering voor het hele team kreeg Patrick ‘De Pluim van de burgermeester’. Op de foto is Patrick Rasing met eerste bestuurder Edwin Derksen van het team Incredible Deere te zien.