In maart 2018 heeft de Parochie Gabriël, na lang onderhandelen, alle oorspronkelijke bezittingen van de Loilse kerk voor 1 euro overgedragen aan de Loilse gemeenschap. Hieronder ook het stukje grond aan de Kloosterstraat. De Kontaktraad wil hier zonnepanelen plaatsen, maar tijdens de aanleg hiervan wordt een bijzondere ontdekking gedaan. Er wordt een 10.000 kilogram Colton gevonden. Colton is een erts waaruit grondstoffen voor mobiele telefoons e.d. worden gemaakt. Het is zeer kostbaar, gemiddelde prijs € 700,00 per kilogram. Loil verkoopt de grond voor maar liefst 5 miljoen euro door aan een ontginner. Dit geeft Loil een enorme boost.
De ontginner koopt ook de Korenbloem en laat deze ombouwen tot een installatie voor duurzame energie, waardoor heel Loil energieneutraal is geworden. Uiteraard met behoud van de monumentale onderdelen van de molen.
De begane grond van de aangekochte kerk wordt met de modernste technieken omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw dat in een handomdraai omgetoverd kan worden in een theater voor muziek, toneel en zang, maar ook in een zaal voor bruiloften, herdenkingsbijeenkomsten, pronkzittingen, schuttersfeesten en carnaval. De begane grond van de pastorie verandert in meerdere multifunctionele ruimten voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Op de bovenverdiepingen van zowel de kerk als de pastorie worden betaalbare appartementen gebouwd die van alle gemakken zijn voorzien en een prachtig uitzicht bieden. Alle vormen van zorg worden hierbij aangeboden en via een sluis is Lara bereikbaar, waar de bewoners de maaltijden worden aangeboden.
Op de gerealiseerde bovenverdieping van Lara zijn 15 hotelkamers gebouwd. Niet alleen voor het personeel van de Colton- ontginner, maar ook voor de toeristen die het ‘Ommetje Loil’ willen lopen. Dit laatste heeft niet alleen met de prachtige omgeving van Loil te maken, maar ook met het ‘Kwazzeltje’. Nee, niet het drankje, maar een vogelsoort die, buiten Loil, nergens in de wereld voor komt. Ook landgoed Barthenhorst vaart wel bij deze belangstelling en heeft zijn B&B inmiddels uitgebreid tot een heus vakantiepark. Ditzelfde geldt ook voor eethuis De Papagaai, dat is uitgebreid met het voormalige Rabo- bankgebouw.
De St. Jozefschool kende als Daltonbasisschool een langzame aanloop. Maar de kleinschaligheid en onderlinge betrokkenheid spraken uiteindelijk steeds meer Didammers aan. Voor de verkeersveiligheid is een fietstunnel aangelegd vanuit De Els naar de Weemstraat, zodat de tientallen Didamse leerlingen veilig de rondweg over kunnen steken.
Sv. Loil en Gelre zijn gefuseerd en vormen samen een bloeiende sportvereniging. De damesafdeling behoort tot de top van Nederland en geeft Loil landelijke bekendheid. De kunstgrasmat is na 10 jaar zoals afgesproken op kosten van de gemeente vernieuwd. Tussen dit veld en de pastorie staat een multifunctioneel gebouw met op de begane grond de schoollokalen die samen eenvoudig tot één grote sportzaal omgebouwd kunnen worden. Op de eerste verdieping van het gebouw is de kantine die van alle gemakken is voorzien en met een prachtig uitzicht over het veld. Via een tunnel zijn de repetitieruimten, vergader- en instructielokalen in de voormalige pastorie en kerk eenvoudig te bereiken.
De appartementen in de voormalige maalderij van Borst zijn dan al 8 jaar geleden voltooid en de bewoners wonen er naar tevredenheid met ondersteuning van Buurtzorg. Hierdoor zijn ook voor de Loilse thuiswonende hulpbehoevenden de lijntjes kort naar de zorg.
De voormalige winkels van Seegers en van Joop en Alie Derksen zijn aangekocht. In de winkel van Seegers is een buurtwinkel gevestigd, die laagdrempelig goedkope A- merkproducten en lokale producten aanbiedt. De winkel van Joop en Alie Derksen voorziet in de online bestellingen. Automobilisten die over de rondweg komen en anderen kunnen hier eenvoudig de vooraf via de app bestelde boodschappen aan het loket afhalen.
Hieltjes is over genomen door tractorfreaks. Hier is, naast de monumentale smidse, ook het Massey Ferguson- tractormuseum gevestigd dat jaarlijks vele bezoekers trekt. Het bestaan wordt nog jaarlijks gevierd met een grote vuurwerkshow.
Zelfrijdende auto’s zorgen ervoor dat het verkeer dat de kruising Doesburgseweg – Truisweg nadert automatisch stopt bij gevaar, waardoor zich al lange tijd geen aanrijdingen meer hebben voor gedaan. De technologische ontwikkelingen zorgen er ook voor dat de snelheid van het verkeer in de Wehlseweg automatisch wordt begrensd.
Dan wordt ik wakker in 2022. Loil is nog steeds een levendig dorp met een school die met haar kleinschaligheid ook voor kinderen buiten Loil voorziet in een behoefte. Ditzelfde geldt voor de Loilse verenigingen. Groter blijkt zeker niet altijd beter en prettiger. De appartementen in de voormalige maalderij van Borst zijn bewoond en de kerk is omgebouwd tot multifunctioneel dorpshuis.
In de pastorie zijn vergaderruimten en daarboven appartementen.
Op de plaats van de Zomp staat een gebouw met op de begane grond 4 klaslokalen. De eenvoudige manier waarop deze in enkele minuten omgebouwd kunnen worden tot een sportzaal is een technisch hoogstandje. Op de verdieping van dit gebouw zijn de kleedlokalen en een mooie kantine.
Op de plek van de school staan leeftijdsbestendige woningen: geschikt voor jongeren en eenvoudig geschikt te maken voor ouderen. En de verkeersdeelnemers zorgen er zelf voor dat de kruising Doesburgseweg – Truisweg en de Wehlseweg veilig is.
Het is nu 2017. Laat de grootheidswaarzin uit de droom van 2027 maar achterwege blijven. Maar wat zou het geweldig zijn als de droom van 2022 uit zou komen. En dat Loil er over tien jaar met het gouden jubileum van de Kontaktraad zo voor zou staan.
Wij nodigen u uit om uw (wilde) ideeën over de toekomst van Loil, desgewenst anoniem, te delen via het Kontaktraad boekje. Schroom niet om ze in te sturen.