Ina Leppink, van 2005 tot 2017 burgemeester van de gemeente Montferland, begint morgen, maandag 18 mei a.s., als waarnemend burgemeester van Weert. Op deze pagina foto’s uit het fotoboek dat Loil Ina Leppink bij haar afscheid aanbood. Hierin niet alleen foto’s van alle Loilenaren die in die periode een Koninklijke onderscheiding, dan wel de Pluim van de burgemeester ontvingen, Maar ook van veel andere bijeenkomsten en evenementen in Loil, waarbij zij aanwezig was of die voor Loil kenmerkend zijn. Onder de foto’s de bijbehorende teksten uit het fotoboek.
Kennismaking Welkom in Loil Op woensdag 9 november 2005 hebben wij als dorp Loil voor het eerst kennis met u gemaakt als burgermeester. In ons dorpshuis De Zomp organiseerden wij een avond waarop wij elkaar beter konden leren kennen. Het was een gezellige, informele en vooral nuttige avond, waarop de verschillende elementen door Antje en Stien, oftewel Sabine Bolder en Rosalien Scholten-Brandenhorst, met elkaar werden verbonden. De indruk van een vriendelijke geïnteresseerde en joviale vrouw, die u deze avond hebt achtergelaten, hebt u tijdens uw periode als burgemeester van de gemeente Montferland absoluut waargemaakt.
In juni 2008 vereerde u damesvereniging Lovida met een bezoek tijdens de viering van haar 50-jarig bestaan. De 50 jarige leden, onder andere Annie Mom, kregen een bord met inscriptie.
In 2009, daags na het tentfeest van Drumfanfare en Majorettekorps Loil-Vooruit, vertegenwoordigde loco-burgermeester Frank Wissink u om Henk Wenting te onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Dit voor zijn inzet voor het Loilse verenigingsleven, voor Drumfanfare en Majorettekorps Loil-Vooruit in het bijzonder en voor zijn jarenlange trouwe dienst bij Bosman in ’s-Heerenberg. In Loil en omstreken is Henk algemeen bekend als de man met de grote trom bij Drumfanfare Loil-Vooruit en dweilorkest Heur-es.
Jos Breeuwer was meer dan 25 jaar directeur van de Loilse basisschool St. Jozef. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor het sociale leven in Loil: hij was onder andere bestuurder van de Kontaktraad en dirigent van het jeugdkoor. Redenen om hem in 2009 Koninklijk te onderscheiden. In dit geval door de toenmalige loco-burgermeester Joop van Vuuren, die het lintje in de voormalige Loilse Bibliotheek uitreikte.
In 2009 ontving Dinie Rutjes van u een Koninklijk onderscheiding. Zij werd hiermee beloond voor het vele werk dat zij heeft verzet voor onder andere carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers. Niet alleen als instructrice van de dansgardes, maar ook als coupeuse die er voor zorgde dat alle leden van De Vrolijke Drammers er piekfijn bij liepen.
Op de pronkzitting van 2010 onderscheidde u Frank Gies in de Orde van Oranje Nassau. Hij is al jarenlange regisseur van de hoogstaande pronkzittingen van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers. Ook op allerlei andere gebieden heeft Frank zich verdienstelijk gemaakt: van trainer van de mini’s van Sv Loil tot begenadigd spreker op recepties, maar zeker als één van de drijvende krachten achter het Openluchtspel ‘Van Metropool naar Loil’.
Het carnavalsfeest en de optocht met alle daarbij behorende facetten zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid van ons dorp Loil. Als burgemeester hebben we u vaak horen zeggen: “De verenigingen zijn het cement van de samenleving.” Vaak zijn dat loze kreten van bestuurders die dat veel te gemakkelijk roepen. In uw geval niet. U hebt gedurende uw tijd als burgemeester van Montferland regelmatig bewezen dat u echt achter deze woorden staat. Daar zijn we u enorm dankbaar voor.
De optocht is het hoogtepunt van het creatieve carnavalsseizoen. Tienduizenden toeschouwers staan elk jaar weer langs de route. Als burgemeester stond u elk jaar klaar om alle deelnemers het defilé af te nemen. Daarbij koos u er heel begrijpelijk voor om het ene jaar in ’s-Heerenberg aanwezig te zijn en het andere jaar in Didam. Uit één van de foto’s blijkt dat u als persoon ook regelmatig het onderwerp van een carnavalsuiting was. Dat hoort er natuurlijk een beetje bij. Tenminste, dat wordt dan vaak snel gezegd. Net zoals veel mensen het vanzelfsprekend vinden dat een burgemeester altijd maar overal bij aanwezig is. Maar zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet. Wij, en zeker onze 600 leden, vonden het erg fijn dat u wel altijd aanwezig was. Dat uw man onze optocht ook wist te waarderen blijkt wel uit één van de foto’s.
In één van de beginjaren hebben wij u een keer zo ver gekregen dat u in een witte bouwjas, met bijbehorende witte laarzen, de eerste paal voor het nieuwe gemeentehuis sloeg. Zelfs uw mooie gekapte haren moesten er aan geloven. Heel even dachten we dat we te ver waren gegaan, maar toch speelde u het spel fantastisch mee. Een paar jaar geleden, in 2013, bestonden wij als vereniging 55 jaar. Dat jaar gaven wij op het gemeentehuis enkele cadeaus weg. Voor u hadden we een leuke middag bedacht. We nodigden u uit om met ons mee te gaan naar paleismuseum Het Loo voor de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’. Enkele maanden later beleefden Raymond en Frank samen met u een geweldig ontspannen en interessante middag in Apeldoorn. Heel eerlijk gezegd hadden wij nooit gedacht dat u zo spontaan gehoor aan ons verzoek zou geven. Wederom een teken dat we samen best een bijzondere band hebben opgebouwd.
In 2011 ontving Frans Dercksen de Koninklijke onderscheiding. Als bestuurslid en later als voorzitter van Schuttersgilde Loil-Vooruit motiveerde hij alle leden van deze vereniging en stak hij zelf ook de handen flink uit de mouwen als het nodig was. Ook andere verenigingen en organisaties in Loil deden en doen graag een beroep op hem.
De gouden en diamanten bruidsparen in de gemeente Montferland worden altijd met een bezoek van het gemeentebestuur vereerd. Op 10 november 2010 kwam u dan ook naar zaal Hendriks in Loil om het diamanten bruidspaar Jan en Mieneke Wanders te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. U complimenteerde het stel met hun jeugdige uitstraling. Op dat moment werd het Tonnie en Thea Buiting duidelijk dat er een vergissing in het spel was. Zij vierden op die dag hun 40-jarig huwelijksfeest en op deze dag was het 60 jaar geleden dat Jan en Mieneke Wanders voor de wet trouwde. Twee weken later, op de dag van hun diamanten kerkelijke huwelijk, bracht u uw gelukwensen alsnog over op het 60-jarig bruidspaar Wanders. Zie ook de volgende foto.
Zie de tekst bij de vorige foto.
De club van oud-vendeliers van Loil-Vooruit, genaamd ‘De gestreken vlag’ komt nog regelmatig bij elkaar. Tijdens hun bijeenkomst in 2011 is Mart Dieks Koninklijk onderscheiden. Mart was zeer actief in Loil, bijvoorbeeld als vendelier en als voorzitter van Drumfanfare en Majorettekorps Loil-Vooruit. Op zijn eigen gedreven manier stond hij ook klaar als andere klussen gevraagd werden, zoals de jaarlijkse bouw van het podium in zaal Hendriks voor de pronkzittingen en het carnaval. In 2012 overleed Mart op 81- jarige leeftijd.
Ton Bolder ontvangt in 2011 ‘De Pluim van de burgermeester’. Ton Bolder was jarenlang bestuurlijk actief bij nagenoeg elke vereniging in Loil en speelde een rol van betekenis bij elk initiatief dat de leefbaarheid in ons dorp verbeterde. Achter de schermen verbond hij vele initiatieven en loste hij ook menig potentieel conflict op al voor het kon ontstaan. Ton deed dat op zijn eigen rustige manier en overtuigde iedereen om naast het eigen belang ook het belang van de ander in te zien. Niet alleen voor de verenigingen, maar ook voor vele Loilse mensen heeft Ton persoonlijk veel betekend. Dat werd in 2015 pijnlijk duidelijk toen hij plotseling overleed. De vlag van Loil hing halfstok, de lange rij van mensen voor het condoleance register in De Zomp en hun verhalen, waren de stille getuigen van wie hij voor velen heeft mogen zijn. Ook verscheen er een extra uitgave van het informatieboekje van de Kontaktraad, uitsluitend gewijd aan Ton. Naast bovenstaande activiteiten was Ton een begenadigd schrijver. Van zijn gedichten is in kleine kring een boek verschenen. Voor de teksten en ook foto’s van dit boek is uit het archief van Ton geput.
Montferland is een schuttersgemeente bij uitstek. U draagt deze traditie een zeer warm hart toe en als het maar even kon, was u aanwezig bij één van de vele evenementen die de schutterijen in onze gemeente organiseren. Zo ook in 2012 bij het aanbieden van de erewijn op de Kringdag van de Kring Montferland in Loil. De erewijn was dit keer geen Montferlandse wijn, maar onze eigen Kwazzelkruud uit Loil. Speciaal voor Schuttersgilde Loil-Vooruit reikte u op de maandagavonden van het schuttersfeest in Loil de prijzen uit. Ook maakte u dan kennis met de nieuwe koningsparen. Dit werd door iedereen altijd als een speciaal moment gezien. Het toont de betrokkenheid van u aan met Schuttersgilde Loil-Vooruit, maar ook het respect voor u als burgemeester. In 2011 en 2015 reikte u niet alleen de prijzen uit op de maandagavond, maar was u ook op de zondagavond aanwezig om respectievelijke Frans Dercksen en Ap Dieker Koninklijke te onderscheiden.
Zie volgende 2 foto’s
Zie volgende foto
Het defilé van het schuttersfeest en het defilé van de carnavalsoptocht zijn jaarlijkse hoogtepunten in de gemeente Didam. De toeschouwers staan in Didam rijen dik. In het voorjaar om de creatief uitgedoste carnavalisten en zeker de prachtige wagens te bewonderen. In zomer om de traditioneel geklede schutters met hun kleurige vaandels te zien. Aan beide gelegenheden leveren de Loilse verenigingen een grote bijdrage. en U als burgemeester ontving hen altijd hartelijk. Zie ook de vorige 2 foto’s.
‘De Pluim van de burgermeester’ is een door u geïntroduceerd compliment voor inwoners van Montferland die zich op één of andere manier hebben onderscheiden. De toen 14-jarige Loilenaar Rik Theijssen ontving de onderscheiding in 2012, omdat hij het jaar daarvoor Nederlands kampioen schermen was geworden in de categorie tot 14 jaar op het onderdeel sabel.
In 2013 werd Patrick Rasing, als bestuurder van de tractor, met zijn team Incredible Deere Europees kampioen tractorpulling in België. Als blijk van waardering voor het hele team kreeg Patrick ‘De Pluim van de burgermeester’. Op de foto is Patrick Rasing met eerste bestuurder Edwin Derksen van het team Incredible Deere te zien.
De Loilse muziek- en toneelvereniging Amicitia is het schoolvoorbeeld voor de culturele activiteiten in Loil. Bij de pronkzittingen, in de carnavalsoptochten, tijdens het schuttersfeest, bij kampioenschappen van Sv. Loil, bij huwelijksjubilea, andere feestelijkheden en ook bij droevige gebeurtenissen in ons dorp is Amicitia aanwezig. De uitvoeringen van het jeugd- en het volwassentoneel zorgen iedere keer voor volle zalen. Met de sfeermarkt die Amicitia jaarlijks organiseert, komen honderden mensen naar Loil om te kijken naar het opstijgen van de luchtballonnen, te genieten van de muziek, te wandelen langs de kraampjes van de rommelmarkt of gewoon voor een hapje en een drankje. Het eeuwfeest werd gevierd in 2013 met o.a. een muzikale kerkdienst, een jubileumfeest en een receptie waarbij u de vereniging toesprak.
.
De Stichting Survival Loil organiseert sinds een aantal jaren weer een survivalrun in Loil. Het deelnemersveld is in die tijd zo gegroeid dat liefhebbers helaas geweigerd moeten worden in verband met het bereiken van het maximale aantal inschrijvingen. De belangstelling is zo groot door het recreatieve karakter: gezinnen met kinderen, vriendengroepen, families, collega’s, ook al zijn ze niet optimaal getraind, nemen deel aan de survivalrun. Ploeterend door de sloten, weilanden en akkers en klauterend over de hindernissen in het buitengebied van Loil vormt dit een prachtig spektakel. Met de eindfinish op het kerkplein in Loil is het een prachtig evenement.
In 1912 begon de overgrootvader van Theo Bolder in Loil als ‘boerentimmerman’ aan de Doesburgseweg in Loil. Het bedrijf groeide onder zijn zoon Henk en kleinzoon Theo uit tot een gerenommeerd timmerbedrijf in de regio. Het was jarenlang gevestigd op de hoek van de Wehlseweg en de Pastoor Indenstraat, maar is verhuisd naar het industrieterrein Kollenburg in Didam. Bij de viering van het 100-jarig bestaan ontving het bedrijf het predicaat Hofleverancier. Theo Bolder heeft het bedrijf inmiddels overgedragen, maar kijkt nog steeds met trots, voldoening en plezier terug naar de dag dat u dit predicaat uitreikte.
Rob Berns kreeg in 2014, bij gelegenheid van zijn afscheid als raadslid van de gemeente Montferland, een Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau. Naast zijn raadswerk heeft Rob zich ook op andere gebieden verdienstelijk gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld deel uitgemaakt van het bestuur van Kontaktraad Loil.
Tijdens het schuttersfeest van 2015 verraste u Ap Dieker met een Koninklijke onderscheiding. Hij zit al ruim 25 jaar in het bestuur van Schuttersgilde Loil-Vooruit, waarvan de laatste jaren als voorzitter. Ook is hij bestuurslid van de Jan Braamstichting en was hij betrokken bij de realisatie van het Braamhuis in Zevenaar. Ap was in het verleden jeugdleider van Sv Loil, prins carnaval bij de Vrolijke Drammers en heeft zich ingezet voor tal van evenementen in Loil, zoals het 50-jarig jubileum van Sv. Loil, het Openluchtspel en de Survival Run.
Als er in Loil iets op muzikaal gebied moet gebeuren, is Hein Harmsen van de partij. Hij was jaren dirigent en regisseur van het koor Close Harmony, muzikaal leider tijdens het Openluchtspel ‘Van metropool naar Loil’ en is nu dirigent, regisseur en tekstschrijver bij het popkoor Sjanté. Daarnaast was Hein betrokken bij de werkgroep bijzondere vieringen in de Loilse kerk, bij de oudervereniging van de St. Jozefschool en de pronkzittingen van De Vrolijke Drammers.
Het Loilse popkoor Sjanté bestaat uit ongeveer 25 leden. Het is opgericht in november 2005. De optredens vinden plaats in de regio rondom Loil. De medewerking aan het Openluchtspel ‘Van Metropool naar Loil’ in 2010 en De Passie in 2015, met als beloning het predicaat ‘Kern met Pit’, zijn hoogtepunten in het bestaan van dit koor.
Op uw laatste Koningsdag als burgemeester van de gemeente Montferland in 2016 zong het Loilse popkoor Sjanté voor de gedecoreerden in Montferland.
‘De Pluim van de burgermeester’ werd voorafgaand aan de raadsvergadering van 29 juni 2016 uitgereikt aan Merel Balduk uit Loil. Merel werd Nederlands kampioen op het NK showsolo in Overloon met haar dans ‘Black Swan’. Hierdoor mocht ze meedoen aan het Europees kampioenschap in Aken (Duitsland), waar zij zeer verdienstelijk zesde van Europa werd.
In 2016 is Willemien Derksen onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Samen met haar man Bart is zij zeer actief in de Loilse gemeenschap en daarbuiten. Binnen onze parochie verrichten zij veel vrijwilligerswerk en zijn zij trouwe leden van het gemengd koor. Willemien is ook een van de drijvende krachten achter het Senioren Platform Loil (SPOL). Buiten Loil verricht Willemien werkzaamheden voor de FNV, is zij actief voor welzijnsorganisatie Welcom en bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen.
Hieronder de foto die bij het afscheid in de Zomp is genomen