Wie is Antoinet van Helvoirt-Looman:
Geboren: In 1976 (een hele warme zomer) op Foxheuvel in Greffelkamp geboren als middelste van drie. Mijn vader en moeder hebben elkaar leren kennen bij het schaatsen…. In die tijd stonden de landerijen rondom de Diemse Wetering (tussen Foxheuvel en de Hoge Lucht) regelmatig blank en dan kon er in de winter geschaatst worden achter in Greffelkamp.
Opleiding: Samen met de buurjongens ging ik naar de Hogere Agrarische School in Deventer om Nederlandse landbouw te studeren. Ook daar heb ik me altijd verdiept in zaken die de agrarische sector raken, maar zeker ook zelfstandig aandacht behoeven: o.a. communicatie, natuurbeheer en toerisme.
Gezinssituatie: getrouwd met manlief Kees en trotse moeder van Driek!! Wij wonen sinds 2003 in Loil en hebben het hier fantastisch naar onze zin. Driek is aan het proefdraaien op de Sint Jozefschool en ook hij geniet hier met volle teugen!
Werkervaring: Op 21 jarige leeftijd was ik volop aan het werk om het plattelandstoerisme van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden op te zetten bij de eerste agrarische natuurvereniging van het land. Daarna ben ik in het toerisme terecht gekomen en was ik uiteindelijk innovatiemanager bij het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme. Toen Driek is geboren ben ik voor mezelf begonnen onder de naam: d’ran. Ik heb in die functie ondernemers, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties samengebracht om met publiek en privaat geld de leefomgeving ‘mooier’ te maken. Sinds april 2013 ben ik heemraad (dagelijks bestuurder) van het Waterschap.
Sociale activiteiten: Kees, Driek en ik zijn graag overal waar gelachen wordt en waar feest is. Maar ook zijn we graag thuis en genieten we van het mooie Holthuizen. Daarnaast ben ik lector in de kerk in Loil. Sinds kort neem ik deel aan de ‘bootcamp’ in Loil: bikkelen in de open lucht in de Oude Maatsestraat bij OER sport.
Politiek/bestuurlijk: ik was voorzitter bij het Agrarisch Jongeren Kontakt de Liemers. Ook was ik secretaris van de Werkgroep Duurzame Landbouw en ontwikkelingssamenwerking in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Daarna zat ik in de Raad van Advies van het Geldersch Landschap en Gelderse Kasteelen, de Raad van Toezicht van de Rabobank en het bestuur van de Vrienden van Het Nationale Park de Hoge Veluwe. In 2008 ben ik voor de waterschapspartij Water Natuurlijk in het Waterschapsbestuur gekozen. In 2010 ben ik gekozen in de gemeenteraad van Montferland.
Hoe zou je jezelf omschrijven?
Bewust en betrokken bezig bijtje
Wat doet het Waterschap, waarin zijn zij belangrijk?
Het Waterschap Rijn en IJssel heeft drie kerntaken. Wij zorgen voor droge voeten (waterveiligheid), schoon water (waterzuivering) en voldoende water (watersysteem). Wanneer er een overstroming zou komen kan het water in Loil tot anderhalve meter in huizen komen te staan. Maar juist ook genieten van water, met een goede kwaliteit, is van grote waarde.
Kijk anders ook eens op de site van het Waterschap www.wrij.nl
Wat zijn de voordelen voor een plaatselijke vertegenwoordiger?
Ik ben toegankelijk en ken de lokale situatie of ben snel ter plaatse. U kunt altijd bellen op 06-22913722.
Waarop ga jij je richten. Wat zijn jouw speerpunten?
Ik vind het heel belangrijk om een Waterschap te zijn dat dichtbij de mensen staat. Als er initiatieven zijn vanuit de lokale gemeenschap of bij ondernemers dan moeten zij het Waterschap snel kunnen vinden en een positieve gesprekspartner aantreffen die meedenkt.
Inhoudelijk vraagt klimaatverandering en waterkwaliteit veel aandacht. Daar draagt een natuurlijke inrichting van onze sloten en beken aan bij. In de afvalwaterzuivering is het kansrijk om energie en grondstoffen uit afvalwater te winnen. En natuurlijk willen we een betaalbaar waterschap zijn.
Wil je verder nog iets kwijt?
Stem 18 maart op de groene waterschapspartij met hart voor blauw: Water Natuurlijk lijst 2!
Hier staan Kees, Driek en Antoinet bij een gletsjer van 6 km lang: de Athabacka gletsjer in Canada. Jaarlijks krimpt deze door klimaatverandering.