In december van het afgelopen jaar zette Loil zich volop in voor de 3FM Serious Request- actie. Deze actie is Loil is het mooie voorbeeld van de samenwerking tussen de Loilse verenigingen, het schoolteam van de Daltonbasisschool St. Jozef en haar ouderraad en de locatieraad Loil van parochie Gabriël.
De landelijke radio en TV besteedden hier toen aandacht aan.

Met de 3FM Serious Request- actie werd niet alleen ruim € 1.600,00 voor de landelijke actie ingezameld. Er werd ook het bedrag binnen gehaald om in Loil een nieuwe AED (een draagbaar toestel te gebruiken voor reanimatie bij een hartstilstand) te kopen.

Onlangs is de AED opgehangen bij de ingang van de Daltonbasisschool St. Jozef aan de Wehlseweg in Loil. De nieuwe AED is niet alleen bestemd voor de school, maar kan in noodgevallen door iedereen gebruikt worden.

Hiermee wordt Loil veiliger. Behalve de nieuwe AED bij de school hangen in Loil inmiddels ook AED’s bij partycentre Lara en Autobedrijf Hendriks aan de Doesburgseweg.
De hulpverlening valt of staat bij vrijwilligers die EHBO’er, Bhv’er op zijn/haar werk of op een andere manier als hulpverlener bevoegd zijn. Gelukkig zijn al een behoorlijk aantal Loilenaren hiertoe bevoegd, maar hoe meer hoe veiliger.
Met een cursus van enkele avonden bij EHBO- Didam kun je hier al bij horen. Meer informatie is te lezen op: http://www.ehbodidam.nl/cursussen-hraed/

Wethouder Ruth Mijnen van de gemeente Montferland zal op 24 juni 2019 om 19.00 uur de AED bij de Daltonbasisschool in Loil officieel in gebruik stellen. Voorafgaand hieraan zal E.H.B.O.- instructrice Betty Mom- Roes het gebruik van een AED demonstreren.
Alle belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Bestuur Kontaktraad Loil

Hoe werkt een AED- oproep?

Iedereen die EHBO’er, Bhv’er op zijn/haar werk of op een andere manier als hulpverlener bevoegd is, kan zich aanmelden bij HartslagNU. Hoe het aanmelden werkt kun je lezen op: https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/

Als iemand onwel wordt, bellen omstanders direct 112. De meldkamer schakelt de ambulancedienst in en beoordeelt of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Is dit het geval, dan worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd.

Als burgerhulpverlener ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan. Voor het openen van de AED- kast ontvang je de ontgrendelingscode.

De opgeroepen burgerhulpverleners gaan naar het slachtoffer om hulp te bieden tot de ambulance aanwezig is en professionele hulpverleners de zorg overnemen.