Wat gebeurt er als je op 3 dagen in augustus: 6.000 M2 tent op een plein zet; 350 schutterijen en gilden uit heel Europa aanwezig zij; 5.000 zitplaatsen in een park beschikbaar hebt; Voldoende eten en drinken regelt; alle campings en hotels in de regio dat weekend vol zitten; 18 schietpalen naast elkaar plaatst?

Dan heb je alle ingrediëntenoptocht peine voor een prachtig schutterstreffen verzameld en dat hadden de schutterijen uit Peine fantastisch gedaan. Verbroederen met schuttersvrienden vanuit heel Europa is fantastisch, geen onvertogen woord, veel sportieve strijd bij het schieten. Muziek en dans op vele plaatsen, maar vooral samen kletsen en genieten van alle pracht en praal die de vele verenigingen bij zich hebben. En zoals we al meer dan 25 jaar doen, ging ook ons schuttersgilde “Loil-Vooruit” dit jaar met een groep actieve schutters, bestuurders en vendeliers het Europese pad op. En een mooi feest is het geworden, hieronder enkele foto’s die eigenlijk al genoeg zeggen. Natuurlijk veel applaus voor onze vendeliers, die hun kunsten naar hartenlust konden vertonen in de grote optocht op zondag. Het weer was fantastisch en er is van alles gebeurd, van nachtelijke bestuurtaxi’s tot fietsritten in het donker en amoureuze schutters uitwisselingen, maar die prachtige verhalen en anekdotes komen de komende tijd vanzelf wel door Loil als we elkaar weer ontmoeten.

Dank aan degenen die alles namens het schuttersgilde hebben georganiseerd. En we weten zeker dat we over drie jaar, als het treffen in Nederland in Leudal (tussen Weert en Roermond), wordt georganiseerd we weer van de partij zullen zijn.

“De Peine-gangers”