Het maart- nummer van het Loilse Kontaktraadboekje is uit. Hierin stellen Marcha Kempers en Rick Gorter zich voor als nieuwe bewoners van Wehlseweg 44 in Loil. Lees hieronder het verhaal dat Mandy Venhorst namens de redactie optekende:

De meeste mensen in Loil kennen het huis links naast de kerk wel: de oude Politie-post. Een markant huis met een eigen geschiedenis en welgeteld 1 politiecel waar vroeger waarschijnlijk wel een lokale schurk of dief kort heeft vastgezeten. En precies dit huis heeft vele jaren later het hart gestolen van Marcha Kempers & Rick Gorter, de nieuwbakken bewoners. Zij zijn hier in oktober 2023 komen wonen en ik ben benieuwd naar hun verhaal.

Marcha is 30 jaar en geboren en getogen in Ulft. Na de MAVO in Ulft en onderwijsassistent in Doetinchem, heeft zij aan de Iselinge Hogeschool de PABO gedaan. Ze werkt als lerares op de Toorts in Didam en geeft les aan groep 7. Ze is dus wel gewend om met boefjes om te gaan 😉

Naast haar werk als onderwijzeres, heeft Marcha grote interesse voor alles wat met interieur en styling te maken heeft. Vastbesloten hier iets mee te doen, heeft ze onlangs een opleiding afgerond aan de NIA Academie voor interieurstyling. Creatief als Marcha is, geeft ze interieuradvies aan vrienden, kennissen en mensen die via mond-op-mond reclame bij haar terecht komen. Haar website wordt binnenkort gelanceerd – Interieurstudio Styl – en op zich zou Marcha hier nog meer mee willen doen, maar aangezien ze fulltime werkt en het lesgeven nog niet zou kunnen missen, blijft het vooralsnog iets voor in haar vrije tijd.

Dan Rick. Het roer om…Je kent het vast wel van tv: mensen die huis en haard achterlaten en opnieuw beginnen met een andere baan in een ander land. Op kleinere schaal is dat ook het verhaal van Rick. Hij is 33 jaar geleden geboren in Almere en heeft daar zijn hele leven gewoond en gewerkt. Na een Automotive opleiding is Rick als monteur begonnen bij een bedrijf die gespecialiseerd is in het restaureren van klassieke auto’s. Daar heeft hij zich uiteindelijk opgewerkt tot leidinggevende, maar hij had altijd al de wens iets voor zichzelf te beginnen in de auto restauratie… En dromen maak je waar; niet door ze te dromen, maar door ze te doen! Dus begin 2023 heeft Rick de knoop doorgehakt, ontslag genomen en is hij zijn eigen bedrijf begonnen: BIJ RICK. Daar combineert hij zijn expertise in autorestauratie met zijn ervaring in de autosport. Want naast klassieke auto’s loopt Rick ook warm voor het bouwen, onderhouden en verbeteren van raceauto’s. Nu moet dat nog even op locatie, maar Rick is op zoek naar een eigen loods waar hij zijn business verder kan uitbouwen. Behalve een eigen bedrijf beginnen, is Rick dus in 2023 ook verhuisd van Almere naar Loil… Twee grote veranderingen, maar voor de liefde (voor auto’s en Marcha) gooide Rick het roer om.

Marcha en Rick hebben elkaar in 2021 leren kennen, maar ja…daten tijdens corona – als je dus nergens terecht kunt vanwege een lockdown – is best een uitdaging. Dit stel is echter niet voor 1 gat te vangen, dus weken ze uit naar België (waar alles nog wel open was) voor een weekendje Antwerpen. Toen vervolgens bleek dat ze beiden de liefde voor skiën deelden, werden er al snel plannen gemaakt voor een wintersportvakantie. En uiteindelijk volgde de ultieme relatietest wat Marcha betrof: een kampeervakantie. Rick was dit van huis uit namelijk niet gewend, maar onder het mom ‘kamperen kun je leren’ gingen ze met de tent achterin de auto naar Kroatië.  En Rick slaagde voor de test: van tent ontwikkelde hun relatie zich uiteindelijk tot dit thuis aan de Wehlseweg.

Toen ze besloten te gaan samenwonen in de buurt van Marcha’s werk in Didam, gingen ze specifiek op zoek naar een karakteristiek huis – liefst jaren 30 stijl – waar interieurfanaat Marcha haar creatieve ei in kwijt zou kunnen. Dat huis vonden ze dus in Loil en de bezichtiging was vorig jaar zomer, net een paar dagen voordat ze op vakantie zouden gaan. Die hele vakantie waren Rick&Marcha weliswaar fysiek in Italië, maar met hun hoofd in Loil: dit moest ‘m worden! Al was er qua creativiteit voor Marcha weinig eer aan te behalen: het huis was namelijk echt helemaal af. De vorige eigenaren hadden het volledig gestript en compleet verbouwd, verduurzaamd en heel goed geïsoleerd – zodanig zelfs dat Rick en Marcha de eerste dagen in het huis merkten dat ze helemaal geen bereik hadden…want het signaal kwam niet door de goed geïsoleerde wanden heen 😊 Op 16 oktober kregen ze de sleutels en 2 dagen later trokken ze er al in: er was immers niets te doen behalve hun meubels erin zetten en een paar deuren schilderen. De buitenboel heeft echter nog wel wat aandacht nodig: het schilderwerk en de tuin staan op de planning om aan te pakken. Het is sfeervolle woning die heel smaakvol verbouwd is en naar de tijd van nu gebracht. Maar de geschiedenis van het huis is nog zichtbaar aan de vloer in de hal en het kleine luikje in de muur van de politiecel waar vroeger het eten doorheen geserveerd werd.

Marcha & Rick zijn warm welkom geheten door de buurt en het wonen in Loil bevalt hen erg goed. Er waren aanvankelijk nog wel wat twijfels of zo’n klein dorp misschien een beetje (te) rustig zou zijn, maar daar zijn ze heel snel van teruggekomen! Loil bruist en dat er veel te doen is en schuttersfeest & carnaval hier erg belangrijk zijn, hadden ze al snel in de gaten. Carnaval hebben ze dan weliswaar gemist i.v.m. de wintersport, maar via de Ring-deurbel hebben ze toch nog op afstand een stukje van de optocht kunnen kijken. En wie weet lopen ze volgend jaar wel zelf mee in de optocht: Marcha in een politiepak en Rick als boef…. als eerbetoon aan de historie van hun huis.

Mandy Venhorst.