Het was op Koningsdag weer een gezellige drukte op het Loilse kerkplein.

Omdat de feesttent donderdagavond door de wind was beschadigd was het wel even spannend of  we deze tijdens de Koningsdagviering konden gebruiken. Gelukkig viel de schade mee en konden de geplande activiteiten in tent doorgaan.

Nadat de Drumfanfare “Loil-Vooruit” en Amicitia tijdens een muzikale rondgang het Koningsfeest in Loil had aangekondigd, stroomde het dorpsplein vol met kinderen met versierde fietsen, ouders en geïnteresseerden.

Met een woord van welkom opende Ap Dieker de Koningsdag waarna tijdens het Wilhelmus door Thomas Wenting de Nederlandse vlag werd gehesen. Daarna was het woord aan de nieuwe  wethouder dhr. Martin Som, die de dag na zijn benoeming in Loil vertelde over de gemeenschapszin en de “Loilse kern met pit”.

De Vendeliers brachten een vendelhulde die werd omlijst door een dubbel opreden van de Majorettes van Drumfanfare Loil-Vooruit. De beide optredens konden rekenen op veel enthousiasme van het publiek.

Met de drumfanfare en Amicitia voorop was het daarna tijd voor de rondgang met een grote groep versierde fietsen door Loil. Alle kinderen hadden hun fietsen prachtig versierd maar er kon er maar één de mooiste zijn: Jade Giesen won de prijs voor de mooiste fiets.

Na terugkomst op het plein stonden de koffie, cake, belegde broodjes met oa. gebakken ei van “Pluimveebedrijf Vonk” al klaar. Deze gezamenlijke lunch werd ook door “Zuivelhandel Tonnie Diesvelt” mogelijk gemaakt. Het eten en de versnaperingen voor alle kinderen waren als gewoonlijk gratis. Gedurende de hele dag was ook de horeca, gesteund door “Cafetaria de Papegaai”,  weer uitstekend verzorgd.

Naast het vertrouwde “heel Loil Bakt” en het “Lepelschieten” was er voor de kinderen een nieuw spel wat zeer in de smaak viel: “het oud Loils Potjes Prijsschieten”. Door het juiste potje kapot te schieten konden de deelnemers leuke prijsjes in de wacht slepen. Uiteindelijk ging Myrthe Scholten met de eerste prijs voor het lepelschieten naar huis.

Ook bij het prijsschieten voor volwassenen was het dit jaar weer erg spannend. Nadat het schieten om 13:15u begonnen was werd er nog lang doorgeschoten en begon pas rond 15:30u het kampen.

De volgende winnaars zijn met de prijzen naar huis gegaan:

  1. Hans Otten
  2. Luuk Jansen
  3. Rob Bänziger
  4. Albert Driessen
  5. Frans Wiendels
  6. Bram Burghout
  7. Henri Wenting

Namens Oranje Comité Loil-Vooruit en de deelnemende Loilse verenigingen bedanken we alle vrijwilligers en de sponsoren die deze dag hebben mogelijk gemaakt.

We kunnen terugkijken op een geslaagde en gezellige Koningsdag. Graag tot Koningsdag 2019 in Loil!