De indeling van de veiligheidsregio’s

HartveiligWonen en HartslagNu, de twee alarmeringssystemen voor reanimatie en AED-hulpverlening in Nederland, gaan samen. In 2018 gaan ze over naar één landelijk systeem om burgerhulpverleners te alarmeren wanneer uit hun buurt een melding binnenkomt van een circulatiestilstand. Alle meldkamers ambulancezorg dan gebruik gaan maken van dit systeem. Dit betekent dat burgerhulpverleners straks via hun telefoon snel en efficiënt gealarmeerd kunnen worden, wanneer ze in de buurt van een melding zijn.

Voor de inwoners, en zeker voor de burgerhulpverleners en vrijwilligers in de gemeente Montferland en dus ook in Loil, is dit goed nieuws. De veiligheidsregio Gelderland Midden is nu aangesloten bij HartslagNu en de veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland bij HartveiligWonen. Het gebied van de voormalige gemeente Bergh behoort tot de veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland en de voormalige gemeente Didam tot de veiligheidsregio Gelderland Midden.
Dit betekent dat de vrijwilligers in Montferland nu nog voor beide systemen aangemeld zijn. Dit gaat dus veranderen.

In de komende maanden worden alle gegevens uit het huidige alarmeringssysteem van HartslagNu en HartveiligWonen samengevoegd. Vrijwilligers hoeven zich dus niet opnieuw aan te melden. De vrijwilligers van beide systemen worden de komende tijd actief meegenomen in de overgang. Zodra de nieuwe app beschikbaar is, worden zij hierover geïnformeerd en gevraagd om de nieuwe app te downloaden. Alarmering via sms blijft gewoon mogelijk. Ook gemeenten, veiligheidsregio’s en lokale AED-stichtingen behouden voorlopig de contractuele verplichtingen met de huidige aanbieders, HartveiligWonen en HartslagNu. Het doel is om halverwege 2018 de samenvoeging van de twee systemen operationeel te hebben.

Met de samenwerking tussen de twee belangrijkste burgerhulpverleningsplatforms in Nederland is het mogelijk om reanimatie- en AED-burgerhulpverlening centraal te borgen, uniform te organiseren en duurzaam te verankeren in de Nederlandse samenleving. Hierdoor kunnen de overlevingskansen van alle slachtoffers van een circulatiestilstand in heel Nederland verder worden geoptimaliseerd.

Over HartveiligWonen en HartslagNu
Wekelijks hebben zo’n 300 mensen in Nederland een circulatiestilstand, – in de volksmond hartstilstand genoemd-, buiten het ziekenhuis. De eerste zes minuten zijn cruciaal om te overleven.