Op dinsdag 28 februari is Jan Smits op 59 jarige leeftijd overleden.

Jan was bijna 30 jaar lid van de SV Loil afd. volleybal. Hij begon als speler in Heren 2 maar speelde nu al weer vele jaren in Heren1.

Het bleef echter niet bij spelen alleen, toen er een vacature kwam als penningmeester nam Jan deze taak op zich en vervulde deze ook al ruim 25 jaar. Als penningmeester had Jan alles goed op de rit, hij was nauwgezet; de cijfers moesten kloppen tot 2 cijfers achter de komma.

Dat hij in Loil terecht kwam was niet geheel toevallig.  Jan kwam uit Pannerden en was daar al sportief geweest als voetballer en volleyballer.

Na zijn huwelijk verhuisde hij naar Didam en hij wilde sportief bezig blijven. Toentertijd waren wij collega’s bij de voormalige gemeente Didam dus de weg naar Loil was gauw gevonden.

Jan was een rustig persoon ook tijdens de wedstrijden.

Samen met zijn kenmerkende humor was hij daarmee een verbindende factor binnen het heren 1 team. Een bekende uitspraak van Jan was: ‘als je maar lang genoeg lid blijft, kom je vanzelf wel in het 1e team’.

Ook de derde helft was voor Jan belangrijk, een biertje drinken… of twee, samen met de mannen hoorde er bij. Daarbij werd hij in de kantine van de Zomp regelmatig herinnerd aan zijn Pannerdense roots door enkele fervente aanhangers van de voetbalvereniging.

Na met name de uitwedstrijden werd er ook regelmatig op de zaterdagavond een schnitzel gegeten bij de Papegaai. Na weer een gewonnen wedstrijd opperde Jan vorig voorjaar nog dat het tijd werd voor een Sieger-schnitzel op de menukaart.

Helaas was hem dat niet meer gegund. In februari vorig jaar werd Jan ziek, wat aanvankelijk een griepje leek, bleek niet zo onschuldig. Uitgezaaide longkanker, hij ging ook deze wedstrijd manmoedig aan en bleef betrokken bij onze vereniging. Regelmatig kwam hij nog naar een thuiswedstrijd van heren 1 kijken.

Wij hebben veel bewondering hoe Jan samen met zijn vrouw Truus en de kinderen om ging met zijn ziekte. Helaas ging het vanaf begin dit jaar snel achteruit.

Jan, dank je wel voor wat jij al die jaren voor de sv Loil volleybal hebt betekend. Je blijft een voorbeeld voor ons allen.

We zullen met een traan maar ook met een lach aan je blijven denken.

Namens bestuur en leden SV Loil volleybal.

Geert Wanders

voorzitter