In het informatieblad van de Kontaktraad Loil van juli is een interview opgenomen met de nieuwe bewoners van de woning Wehlseweg 39 (tegenover de kerk) in Loil als een soort kennismaking:

Voorstellen:
Joost van der Steen, 35 jaar en Maaike van der Zee, 34 jaar zijn beide zzp’er. Maaike ontwerpt trouwkaarten onder de naam ‘Ik blijf je trouw’ en Joost werkt als webontwerper en -bouwer bij Studio VDS. Ze hebben twee dochters: Lina van der Steen, 3 jaar (bijna 4), gaat volgend jaar naar het daltonbasisschool St. Jozef en Cato van der Steen, 1 jaar (bijna 2), gaat volgend jaar naar Humpie Dumpie.
Sinds wanneer in Loil?
Ze wonen sinds april 2017 in Loil, maar hebben in maart de sleutel al gekregen. Die maand hebben ze gebruikt om te verbouwen.
Vorige woonplaats(en)? Beiden zijn opgegroeid in een dorp(je), Maaike in Wommels (Friesland) en Joost in Vught (Noord Brabant). Voor hun studie zijn ze naar Arnhem verhuisd en daar hebben ze ongeveer 15 jaar gewoond.
Reden om te verhuizen?
Joost: “we waren op zoek naar meer ruimte in en om het huis en wilden heel graag de stad uit, vooral voor de twee kleine meiden”.
Waarom voor Loil gekozen, op welke manier dit huis gevonden?
Joost: “we hebben gezocht in een straal van 30 minuten om Arnhem heen, vanwege mijn werk. Verder waren we op zoek naar een mooi oud huis, waar nog wel wat aan moest gebeuren, met een mooie tuin en een fijne schuur. Dit hebben we gevonden in het huis in Loil. Daarnaast is de ligging perfect, schooltje dichtbij, station dichtbij en ik kan naar Arnhem fietsen voor mijn werk”.
Wat is er speciaal aan dit huis, deze plek?
Joost: “het huis heeft veel mooie oude details daar houden we van. De tuin, die in tweeën is gedeeld, vinden we ook erg leuk en een enorme schuur is heel fijn voor opslag en het klussen”. Het bevalt tot nu toe erg goed!
Verwonderpunten?
Joost: “Maaike en ik zeggen regelmatig dat het net is alsof we op vakantie zijn. We hadden veel gehoopt van de verhuizing, maar dat echte vakantiegevoel, daar hadden we geen rekening mee gehouden. Heerlijk”.
Gaan jullie nog iets veranderen, vernieuwen aan het huis? Zo ja, wat?
Joost: “Ja zeker! Iedereen die langs ons huis loopt, kan zien dat er het nodig onderhoud nodig is. De buitenkant moet opnieuw in de lak, de dakkapel en de windveren moeten worden vervangen. Dit gaat allemaal binnenkort gebeuren. Verder zijn we druk bezig om de binnenkant helemaal naar wens te maken. Nieuwe vloeren, muren en hout schilderen, oude schrootjes weg, alles weer een beetje fris en schoonmaken. En er komt (over een tijdje) een nieuwe keuken in. Daar kijken we erg naar uit maar het duurt nog even voor we daar aan toe zijn”.
Willen jullie deel gaan nemen aan verenigings- en andere sociale activiteiten in Loil?
Joost: “Uiteraard! We wonen aan het dorpsplein dus we kunnen de feestjes hier niet echt ontlopen, en dat willen we ook niet. We vinden het heel fijn om in een levendig dorp te wonen. Wat we nu hebben meegemaakt, koningsdag, de survival run, sfeermarkt, vonden we allemaal erg leuk en gezellig. Verder heb ik me ingeschreven bij SV Loil als volleybal trainer, ik ga volgend jaar proberen de meiden van Meisjes A iets bij te brengen”.
Zijn jullie eventueel beschikbaar voor vrijwilligerswerk? Zo ja, waar zouden ze jullie voor kunnen vragen?
Joost: “Als er iets op ons pad komt wat bij ons past, zoals het training geven bij de volleybalvereniging, zullen we zeker ons steentje bijdragen”.
Wat willen jullie verder nog kwijt, wat willen jullie van de Loilenaren weten of wat zou de Loilenaren van jullie moeten weten?
Joost en Maaike: “niet echt iets. Spreek ons gewoon aan als je iets van ons wilt weten, dan doen wij hetzelfde. Dat is wel zo gezellig”.

Joost, Maaike, Lina en Cato bedankt voor dit interview. Wij wensen jullie veel leef- en woonplezier in Loil.

Joost en Maaike zijn op zoek naar beeldmateriaal van hun huis. Ze willen dit namelijk zoveel mogelijk in de originele staat terug brengen. Kontaktraad Loil heeft al enkele kopieën van foto’s op de vroegere Kontaktraadkalender gestuurd en ook Tom van Alst van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) heeft materiaal, waaronder zelfs een bouwtekening aangeleverd. Mocht u nog een mooie foto hebben, dan houden zij zich aanbevolen voor een kopie.