Met een meer dan vol programma was het Loilse Schuttersfeest dit jaar weer een groot succes. En door de opnames van TV Gelderland kon heel Gelderland met ons meekijken.

Schutterszondag

De boog van Holthuizen beet als vanouds het spits af. Deze prachtige boog stond dit jaar in het teken van een zonnig Schuttersfeest….en zonnig was het zeker! Na een gastvrije ontvangst en een gevatte toespraak van Jan Lamers was het verfrissende drankje meer dan welkom.

Ter plekFOTO 1. Lid van verd. Hans D. Fotoke ontving Hans Diesvelt, als waardering voor zijn jarenlange inzet voor ons schuttersgilde en ook de boog ‘Holthuizen’ de titel ‘Lid van verdienste’ van ons schuttersgilde.

Omdat ons Schuttersgilde dit jaar het ceremonieel op het gemeenteplein in Didam mocht organiseren, ging het daarna snel richting Didam om daar als eerste schutterij te arriveren. Onze Koningen en het bestuur heetten de andere schutterijen welkom op het gemeenteplein. De gezamenlijke vendelhulde was een indrukwekkende gebeurtenis, waarvoor een groot publiek naar Didam was gekomen.

Tijdens de vendelhulde waren het overigens de jonge vendeliertjes die de show stalen en nog opvallend fit waren, ondanks dat zij al ver hadden gelopen. Ook deze beelden waren op TV uitgebreid te volgen.

Na afloop ging het rond half zes terug richting Loil, waar Bert Geurtz de titel van ‘Lid van verdienste’ in ontvangst mocht nemen voor zijn jarenlange inzet voor verschillende schuttersactiviteiten.Daarna even kort uitrusten en opfrissen voor de feestavond in de tent bij Hendriks.

Aan het begin van de avond werden, vóórdat het feest begon, onze jubilarissen uitgebreid in het zonnetje gezet. Aan het einde van dit verslag vindt u de namen van deze trouwe leden van onze vereniging.Diezelfde avond volgde er ook voor iemand anders een grote verrassing. Nadat onze president de jubilarissen had gehuldigd, viel hem dit keer ook zelf een grote eer te beurt.

Burgemeester Ina Leppink was voor deze speciale gelegenheid naar onze feesttent gekomen en bleek vergezeld van een grote groep familie, vrienden en bekenden van Ap.

Na een mooie en toepasselijke toespraak werd Ap Dieker, door de burgemeester, namens de Koning, benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau. Deze werd aan Ap toegekend vanwege zijn grote inzet en betrokkenheid bij het Schuttersgilde, het verenigingsleven en diverse maatschappelijke activiteiten in Montferland en Loil in het bijzonder.Ap Dieker Lid in de orde van oranje Nassau

Wij zijn trots dat deze eer, op initiatief van Schuttersgilde Loil-Vooruit, door de Koning aan Ap is toegekend.

Na de huldiging ging in de feesttent het feest van start. De DJ van Babello zorgde voor een spetterend feest met muziek voor iedereen. Nadat de koningsparen aan het einde van de avond waren toegezongen, was het tijd om naar bed te gaan….. Maandag zou de wekker weer vroeg aflopen….

Schuttersmaandag

Omdat zondag maar één boog was bezocht, werd maandagochtend een extra boog in de route opgenomen. Om dit te kunnen doen moest er vroeg worden aangetreden. Om acht uur was iedereen dus weer fris op weg naar de Groenestraat, waar de Koningen weer werden opgehaald. Speciaal voor deze gelegenheid had de buurt een prachtige koningsboog geplaatst.

Een grote groep Bielemannen, met opvallend veel jonge leden, maakte de weg vrij. Dit werd gevolgd door optredens van de Majorettes en Vendeliers, gesteund door onze drumfanfare.De catering was prima verzorgd met broodjes ei , koffie óf een koud pilsje….. Een perfect begin van de tweede schuttersdag. Ondertussen werkte het opbouwteam met hulp van veel vrijwilligers hard door om op het kerkplein alles in orde te maken voor de activiteiten en de wedstrijden van die dag. De volgende boog was de boog van de Doesburgseweg. Ook aan deze boog was door de buurt duidelijk veel aandacht besteed en deze had het thema ‘Alle verhuizingen en wisselingen in de buur’. Deze houden de buurt jong en fris. Dit met een knipoog naar Harry Mom als één van de “groot” huis bezitters aan de Doesburgseweg. Voor het doorhakken van twee flinke stammen, werd de hulp van alle Bielemannen van jong tot oud ingezet, wat een spectaculair gezicht was. Na het welkomstwoord en de optredens werd weer goed voor de inwendige mens gezorgd, wat met de stijgende temperatuur ook wel nodig was. De boog van de Schutterstraat werd dit jaar bij wijze van uitzondering op maandagochtend aangedaan. Hierdoor moesten we helaas de uitgebreide horeca en de gezelligheid van de zondagmiddag missen, maar dat halen we volgend jaar zeker weer in! Toch werden we als vanouds hartelijk ontvangen en was ook de buurt weer blij met de komst van ons Schuttersgilde. De boog van de Schutterstraat had het thema ‘Whats app emoticons’. Iets na elf uur was het tijd voor de afmars naar de laatste boog van die dag, die van de Wehlseweg. Deze boog droeg het thema ‘Klaar voor de toekomst met duurzaam gemaakte roosjes’. Voordat de wedstrijden en de activiteiten op het plein van start gingen, zette iedereen nog zijn beste beentje voor om een mooi optreden te verzorgen. Na een verkoelende pauze, vervolgden we onze weg naar het kerkplein voor een gezellige en spannende middag, waar natuurlijk bepaald zou worden wíe de schutters- en ringsteekkoningen zouden worden. Na het openingsschot en de openingssteek door de koningen was het buffet voor de gezamenlijke lunch geopend. Tijdens het ‘happy hour’ tussen de middag kon iedereen voor een vriendelijk prijsje blijven eten.

FOTO 5. Jeugdshow fotoNaast de zomerse temperatuur was het ook het optreden van ‘Mr. Steel’ dat zorgde voor een tropische sfeer op het plein….. ieder plekje schaduw was bezet. De jeugd kon dit jaar weer ouderwets met een tractor ringsteken. En ook aan de jeugdschietcompetitie werd tot de laatste mogelijkheid fanatiek deelgenomen. Speciaal voor de jongsten was er dit jaar voor het eerst een jeugdshow met goocheltrucks, ballonnen, buikspreekpoppen, zing en dans. De show was zo druk bezocht dat er geen stoel meer vrij was en ook vaders en moeders konden hun ogen niet geloven. Na afloop werd door het Schuttersgilde aan de kinderen een versnapering aangeboden.

Om drie uur precies werd begonnen met kampen en werden de wedstrijden al snel écht spannend. Na een aantal spannende ronden was de nieuwe schutterskoning van 2015, Ronnie Kobesen, bekend. Kort daarna zou Mike Rasing de winnende ring van het blok steken en hem Ruiterkoning van 2015 maken. Sander Baerends en Bart Schlief werden respectievelijk Jeugdschutterskoning en Jeugdruiterkoning van 2015.

FOTO 6. Koningsparen foto
Met een prachtige huifwagen van Belfjor werden de verse koningsparen aan het begin van de avond comfortabel naar de feesttent gebracht, waar voor hen een uitgebreide vendelhulde plaats vond. Daarna ging de tweede feestavond van start, waarbij de gezelligheid net zo hoog was als de temperaturen van de middag daarvoor.

Ik denk dat we mogen terugkijken op een prachtig en bijzonder Schuttersfeest 2015.

Een feest als dit was echter alleen mogelijk dank zij de steun van al onze actieve leden, betrokkenen en vrijwilligers die hebben geholpen dit feest tot een succes te maken. Verder is natuurlijk ook de steun van onze sponsoren onmisbaar. Bedankt daarvoor!

vergeet niet het Bielemantreffen op 26 september in Loil in de agenda te zetten.

Volg ons op Facebook, Twitter en bezoek onze site: www.loilvooruit.nl

Schutterskoning: Ronnie Kobesen Ruiterkoning: Mike Rasing
1e prijs: Hans Hageman 1e prijs: Nick Diesvelt
2e prijs: Frans Giezen 2e prijs: Roy Buiting
3e prijs: Guus Jansen 3e prijs: Irma Steenkamp
4e prijs: Teun Donkers 4e prijs: Martijn Vonk
Prijsschieten: Prijzen ringrijden:
1e prijs: Jeroen Donkers 1e prijs: René Buiting
2e prijs: Ronnie Derksen 2e prijs: Chantal Diesvelt
3e prijs: Geert Reulink 3e prijs: Jos Rasing
4e prijs: Frans Godschalk 4e prijs: Sjoerd Hieltjes
5e prijs: Joep Buiting 5e prijs: Theo Wanders
6e prijs: Tonnie Hetterscheid 6e prijs: Barry van Dulmen
Luchtbuks schieten jeugd Ringrijden jeugd
1e Jeugdkoning: Sander Baerends 1e Jeugdkoning: Bart Schlief
2e prijs: Denise van de Peppel 2e prijs: Stijn Scholten
3e prijs: Bart Schlief 3e prijs: Marloes van Mierlo
4e prijs: Jari Wittenhorst
Prijsschieten jeugd   Prijzen ringrijden jeugd
1e prijs: Sander Baerends 1e prijs: Marit Meyer
2e prijs: Kathy van Amersfoort 2e prijs: Marloes van Mierlo
3e prijs: Twan Scholten 3e prijs: Wietse van der Lugt
4e prijs: Igor Steenkamp

 

Jubilarissen 2015 Schuttersgilde Loil-Vooruit

 

Naam functie jaren
Bert Arendsen lid 25
Sjaak Beursken lid 25
Maarten Gies lid 25
Frans Giesen uniform 25
Theo Kaal lid 25
Natasja Lucassen uniform 25
Dorien Schlief drumfanfare 25
Gerard Theyssen lid 25
Wilco Tiemissen uniform 25
Gerrie Buiting bestuur 40
Herman Derksen lid 40
Frans Godschalk lid 40
Geert Rasing lid 40
Aloys Wiendels lid 40
Willy Wijnholts lid 40
Henk Wenting drumfanfare 50
Ap Dieker 25 jaar bestuurslid