Op 4 en 5 juli zijn er in Loil en Nieuw Wehl vier tuinen open voor publiek. Hier wordt een mooie tuin gecombineerd met kunst!

Peppelpark

Frans Giesen (www.houtenbeelden.info) demonstreert zijn houtsnijwerk in zijn tuin aan de Groenestraat 4 in Loil. Frans maakt vooral levensechte beelden van dieren in boomstammen. “Regelmatig stopt er hier een auto midden op de straat, waarvan de bestuurder uitgebreid een blik in onze tuin werpt”, zegt de bescheiden kunstenaar. “Tja, dan moest er maar eens een open- tuindag georganiseerd worden”! Dat gebeurde vorig jaar voor het eerst en was meteen een succes! Daarom dit jaar een vervolg daarop. Verder zijn er zijn tuin de schilderijen van Irma Giesen te zien.

De Ward

Ronald Kanne (www.ronaldkanne.nl) staat bekend als “de schalendraaier”. Uit bijzondere boomstammen maakt hij schalen. Hoe zo’n schaal gemaakt wordt, kunt u zien in zijn werkplaats. Zijn tuin, aan de Wardsestraat 15 in Nieuw-Wehl, nodigt uit tot een rondje om de vijver en even zitten op het terras met het mooiste uitzicht van de Achterhoek!

Daaldersmaat

Op de “Daaldersmaat” aan de Doesburgseweg 8 in Loil zijn de wandkleden (quilts) van Carla Aukes te zien. Ongelofelijk gedetailleerde taferelen, die ogen als schilderijen, maar zijn gemaakt van oneindig veel verschillende stukjes linnen en katoen. In de tuin van de Daaldersmaat, waar vroeger op een mooie zomerdag altijd wel een bruidspaar vereeuwigd werd, staan ook de aquarellen van Ferdinand van Bindsbergen en houten beelden van Balinese kunstenaars.

De Negelaer

Trudy Volman (www.negelaer-creatief.nl) geeft onder de naam “de Negelaer-creatief” cursussen op het rijksmonument “de Negelaer” aan de Monseigneur Hendriksenstraat 25 in Nieuw-Wehl. Op 4 en 5 juli wordt er geëxposeerd en gedemonstreerd op gebied van keramiek, mozaïek, vilt en zijde schilderen. Ook is werk te bewonderen van keramiste Ineke van Beersum. Haar abstracte keramische objecten zijn het resultaat van experimenten met kleisoorten en technieken, die prachtige gelaagdheid, lijnen, plooien en barsten opleveren.

Deze vier tuinen ademen een landelijke sfeer en nodigen uit om op een stil plekje van een kopje koffie, de kunst en de omgeving te genieten. De tuinen zijn gratis toegankelijk. Ze zijn open van 11.00 tot 17.00 uur. Er is gelegenheid om kunstwerken te kopen. De tuinen liggen ongeveer 3 kilometer uit elkaar, zodat het uitnodigt om van de ene tuin naar de andere te wandelen of te fietsen.