Op woensdag 17 april hadden de dames van Lovida hun jaarlijks uitstapje. Zij vertrokken met de touringcar van Gademann Vervoer uit Didam, die deze dag perfect voor de dames van Lovida hadden verzorgd. Wij willen ons bestuurslid Gerda Polman hiervoor dan ook hartelijk bedanken wat betreft de organisatie van deze dag.  Met onze chauffeur Hermie Loef gingen de dames op weg richting Almere. Almere is gebouwd in de jaren ’70 op drooggelegde  grond en heeft zeker veel te bieden. Niet alleen vanwege de unieke geschiedenis, maar ook vooral door de bijzondere architectuur. Er is een groot winkelaanbod en prachtige natuurgebieden. Denk daarbij aan de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen. Met 42 kilometer kustlijn is Almere ideaal voor strand- en watersportliefhebbers. Zeker de moeite waard om deze jonge stad vlakbij Amsterdam een keer te gaan bezoeken.

Als eerste brachten wij een bezoek aan de Yakult. Deze fabriek is gelegen in Almere Buiten op het industrieterrein De Vaart. De dames van Lovida werden ontvangen door een gastvrouw en kregen in de ontvangstruimte koffie/thee aangeboden en zelf hadden zij uit Didam een heerlijke Loilse kersenflap meegenomen van Bakkerij Seegers. De gastvrouw vertelde ons het ontstaan van het kleintje Yakult. Een klein flesje met een grote historie. In 1994 kwam Yakult voor het eerst naar Nederland. Maar het bestaat al vanaf 1935.  De geschiedenis van Yakult begon in de vorige eeuw in Japan. In die tijd werd door wetenschappers over de hele wereld een onderzoek gedaan naar de rol van bacteriën en hun invloed op ons leven en op onze voeding. Inmiddels weten wij dat bacteriën echt overal inzitten- of opzitten. Veel bacteriesoorten zijn zelfs onmisbaar voor ons mensen. Wij hebben net zoveel bacteriën als cellen. Je kunt je daarom wel voorstellen hoe belangrijk bacteriën zijn. De meesten zitten in onze darmen. In 1921 begon de Japanse wetenschapper en oprichter van Yakult, Dr. Minoru Shirota zijn studie geneeskunde in Japan. Zijn wetenschappelijk onderzoek richtte hij op het vinden van een melkzuurbacterie die de darmen levend kon bereiken. In 1930 selecteerde en cultiveerde hij inderdaad zo’n unieke bacterie, die nog verwerkt moest worden in een voedingsmiddel. In 1935 was het zover, de nieuwe lekkere gefermenteerde zuiveldrank Yakult was klaar! Inmiddels is Yakult in 38 landen en regio’s verkrijgbaar en genieten meer dan 39 miljoen mensen er elke dag van.

Vervolgens begon de rondleiding door de fabriek, daar mochten wij absoluut geen foto’s maken. In Nederland heeft Yakult drie gefermenteerde zuiveldrankjes in het assortiment, een Original met een rode dop, een Light met een blauwe dop deze bevat minder calorieën en Plus met een groene dop met extra vezels en vitamine C. Yakult is geschikt voor alle leeftijden. Yakult is glutenvrij en bevat geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Ook onder de  topsporters wordt veel Yakult  gedronken. Er werken veel mensen uit Nederland in deze fabriek maar op elke afdeling werkt er ook een Japanner deze houden altijd streng toezicht.  De medewerkers uit Japan rouleren met regelmaat  en worden dan weer vervangen voor een nieuwe groep medewerkers uit Japan. De dames van Lovida kregen aan het einde van de rondleiding een koeltasje met 18 flesjes Yakult  (van alle varianten 6 stuks) aangeboden. En gingen vervolgens weer richting de bus. Het is zeker de moeite waard om de Yakult fabriek een keer te bezoeken als u in de buurt van Almere bent.

Met onze chauffeur Hermie gingen wij op weg naar Hotel van der Valk in Almere daar hebben wij genoten van een uitgebreid lunchbuffet. Vervolgens reden wij naar Almere centrum. Vanaf de parkeerplaats het Stadshuis liepen wij via een doorgangshal midden door het Stadhuis richting de winkelstraten. Ook hier viel weer op wat een prachtige architectuur er is in Almere. Het is  goed toegankelijk voor iedereen en vooral een diversiteit aan winkels. Dat Almere zich inzet voor een extra schone stad was in het centrum zeker terug te zien. De dames hebben met plezier enkele vrije uurtjes kunnen shoppen. Aan het einde van de middag keerde zij huiswaarts. Door de vele files heeft onze chauffeur heel wat sluiproutes binnendoor genomen. Aangekomen bij Zaal Luiking  hebben wij genoten van een heerlijk koud/warm buffet en als afsluiting een uitgebreid dessertbuffet. Alle dames gingen zeker met een VOLDAAN gevoel naar huis en kunnen terug kijken op een zeer geslaagde dag.