Een jaor lang heb ik d’r nor uutgekeke en now is ut al weer veurbi’j. Mor wat was ut mooi minsen. Niet alleen ik, vanaf mien sokkel op het kerkplein, heb enorm genoten. Ook alle minsen langs de route van de optocht vonden ut prachtig. En dat waren er dit jaor heel vul. “Misschien wel 25000”, heurde ik bestuurslid Sjonnie Duis tegen z’n collega Jos Gerritsen zeggen. En laoten ze d’r dan 5000 neve zitten, dan is dat nog heel vul.

Ik mot ollie eerlijk bekenne dat ik af en toe een traontje heb gelaote. Enerzijds een traontje van verbazing en verwondering oaver al die geweldige carnavalscreaties. Ongeleufelijk wat er dit jaor weer uut al die boereschuren is gekomme. Anderzijds een traontje van ut lachen. Want gillie moeste eens wette wat ik allemaol aan mien veurbi’j heb zien trekke. En dan heb ik ut nog niet ens oaver al die mooie en sterke verhale die ik heb geheurd.

Een paar van die verhale wil met ollie delen. Zo kwamen d’r maondagaovond twee Boezemvrienden veurbi’j lopen en heurde ik de één tegen de ander zeggen “heerlijk hè dat we eindelijk weer eens konden dansen. Zeg dat wel” zei de ander “fijn dat we weer op een normale manier in en uut de Loilse Trein konden stappen.”

Mor effe terug nor de zaoterdag. Toen heb ik mien de ogen uutgekeke. Ik geleuf dat er wel dertig groepen, in allerlei verschillende wagens, aan mien veurbi’j zun getrokken. Toen ik aan een veurbi’jganger vroeg wat die groepen toch allemaol gingen doen zei den “die gaon allemaol bi’j elkaar kieken”. En toen snapte ik inens waor de kreet ‘kiekdag’ vandaan kump.

 

Zondag klokslag half één zette de bonte stoet zich in bewèging. Warboel in de achtbaan. Een paar Schotten met een roos. En startnummer 85 met de tekst ‘Wi’j zitten zonder zörgen’. De groepsleden liepen allemaol achter een rollator. D’r liep er eentje tussen waorvan ik dacht ‘as den mor goed in Diem kump’. Toen hi’j nao de optocht in Loil terugkwam had hi’j zien hand in ut verband en een pleister op z’n kin. En toen dacht ik bi’j mien eige ‘now het hi’j toch zörgen’.

Wet je wat ik ok mooi vond. De twee prinsen. Prins Patrick I en jeugdprinses Dena I. Wat waren ze samen met hun adjudanten trots. Prachtig um te zien. En te heuren. ’s Nachts um drie uur heurde ik nog muziek uut de Kapelstraot komme.

Wat heb ik nog meer gezien? Oh ja, opvallend vul jeugdige carnavallisten met een rood polsbandje. Ik zag zelfs een paar van die jongeren met een enorme beker lopen. Ik zie ze nog in polonaise richting de Fuukweg in Holthuuzen trekken.

En opvallend vul verliefde stelletjes heb ik bi’j Hendriks nor buuten zien komme. Zo heurde ik een smoorverliefde jongen tegen zien grietje zeggen “zullen we bi’j mien thuus aan de Veldstraot slaopen, of motte we vanaovond weer nor de Prinses Irenestraat?”. In verband met de privacy zal ik mor niet zeggen welke kant ze op fietste.

Maondagaovond was ook mooi. Ik kon vanaf ut kerkplein de prijsuitreiking goed volgen. Ik heur veurzitter Geert Korte nog zegge:

Winnaar Volwassenen getrokken wagens 2015“Volwassenen”

Getrokken wagens

1e          40 jarig jubileum Normaal                            Vruutdruuvels

2e        Kiek us noar het vogeltje…                            Boezemvrienden

3e        Met de vos in de ren, krieg ie de haan….    Kruumels

 

Zelfrijdende voertuigen

1e        Wi-j zitten zonder zörgen                              Torito’s

2e        Effe bij- tanken                                              Drednekkels

3e        Lingo                                                              Deurtraejers

 

Loopgroepen groot

1e        We-j hebt de wind van veur….                      Scharrelzuupers

2e        De achtbaan                                                  Warboel

3e        De wereld is als een rollercoaster                Uut ’t Nixx

Loopgroepen klein

1e        Schot in de roos                                             Olleke-Böllekes

2e        Wij zun in de ‘leer’                                        Patjakkers

3e        Wi-j zun de droad kwiet                                Gewoon Blond

 

Individueel/duo

1e        Wi’j stoan in de kou                                       Edje & Geertje

2e        Waar blijft de tijd….                                      Dramatisch

 

Jeugd

Getrokken wagens

1e        Wij veroveren Montferland                          Gabbertjes

2e        Windmolens                                                  Droadneagels

3e        Leger                                                             Dwarskiekers

 

Loopgroepen groot

1e        Met kunst en vliegwerk                                 Buutenbeentjes

2e        Met carnaval voelen wij ons als eendjes..    Babbelaars

3e        Caravalentijn                                                 Rampallie kids

 

Loopgroepen klein

1e        Sneeuwmeisjes                                              Diemse Lollita’s

2e        Mens erger je niet                                        Deurdrievertjes

3e        Wie is de mol?                                               Vrolijke Nichtjes

 

lndividueel/duo

1e        Met carnaval hebben wij een band              Roar ding

2e        Met carnaval dreajen wi-j deur                    Kiek ons goan

 

Als jullie nog meer uitslagen rondom de optocht willen zien, kijk dan even op onze website www.vrolijkedrammers.nl”.

Einde citaat veurzitter Geert Korte.

Hemme gillie trouwens al geheurd dat Hens Wolf de onderscheiding ’t Eikenloof van Boschslag het gekregen? Dat kreeg Hens als ‘meest verdienstelijke Didammer’. De naam Hens Wolf zal binnekort worden bi’jgeschreve in de plaquette van de Mijlpaal in de Bosslaglaan.

Aj den Mijlpaal nog nooit heb gezien, moj is gaon kieken. Das best een mooi ding. Den paol steet precies op 1609 meter (een mijl) vanaf mien sokkel op ut kerkplein

Ut bestuur het maondagaovond 23 februari ut hele carnavalsfeest al weer geëvalueerd. Toen ze rond middennacht ut café uut kwamen lopen heurde ik Stefan Peters tegen de veurzitter zeggen: “now Geert, dat was een prachtig eerste jaor. Ik denk dat we een geweldig carnavalsjaor 2015 hemme gehad. Dat bun ik helemaol met ow eens” heurde ik Geert tegen Stefan zeggen.

En ik denk dat ze geliek hebben minsen. Ut was ’n bijzonder carnavalsfeest. Prachtig um dat allemaol van een klein afstandje te meugen bekieken. Ik bun bli’j dat ik mien ervaringen effe met ollie heb kunne delen. Tot volgend jaor mor weer. Dan zie ik ollie wel weer op ut kerkplein. Dan stao ik daor nog wel. Want, ‘Hier wil ik blieven, hier gao ik nooit meer weg’.

D’n Drammer