Zondag 29 oktober a.s. om 11.00 uur wordt het Ommetje Loil geopend. Dit gebeurt op de parkeerplaats van het landgoed Barthenhorst aan de Wehlseweg 87 in Loil.

Het netwerk biedt wandelliefhebbers routeopties van verschillende afstanden. Het ‘Ommetje Loil’ loopt langs watergangen, weg van de drukte en het verkeer, en dichtbij de natuur. Met houten bewegwijzeringsborden, gemaakt door Frans Giesen, worden de routes gemarkeerd. Daarnaast zijn informatieborden geplaatst om de bezoeker informeren over het gebied. Ook is het mogelijk om met een QR- code de route en de extra informatie op de telefoon te downloaden of te bekijken op de website.

De Kontaktraad Loil realiseerde dit netwerk van wandelpaden samen met de gemeente Montferland en Landschapsbeheer Gelderland. Al in 2012 vond de eerste bijeenkomst hierover plaats. De Vereniging Natuurmonumenten rolde toen, in samenwerking met en studenten van de Hogeschool van Hall- Larenstein, een project uit over de Liemers. In Loil bleek hiervoor een schat aan mooie plekjes te bestaan. Daarom ontstond het idee om deze door middel van een wandeling met elkaar te verbinden. De Kontaktraad Loil, de gemeente Montferland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland werkten dit verder uit binnen het project ‘Levend Landschap”

Met de opening van het Ommetje wordt de eerste fase van dit project afgesloten. Door activiteiten met bijvoorbeeld de Daltonbasisschool St. Jozef in Loil te organiseren, hoopt de werkgroep Natuur en Recreatie van de Kontaktraad Loil  meer bewustwording van natuur en landschap te creëren. Uitbreiding van het Ommetje of aansluiting op naburige projecten zouden in de toekomst de wandelmogelijkheden in en rondom Loil verder kunnen verruimen.

Belangstellenden zijn zondag 29 oktober a.s. om 11.00 uur van harte welkom op Landgoed Barthenhorst in Loil om de opening van het Ommetje bij te wonen.

Foto: Peter Bolder