De vijfde van de 6 vragen die de Kontaktraad Loil heeft gesteld aan alle 6 partijen, die in de gemeente Monttferland meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart a.s. en waarop zij kort hebben geantwoord.

In een eerdere berichten hierover:

  • hebben de Loilse kandidaten zich voor gesteld;
  • zijn de 3 belangrijkste standpunten van de verschillende partijen vermeld;
  • hebben de verschillende partijen hun visie op leefbaarheid gegeven;
  • hebben de partijen hun specifieke aandachtspunten voor het buitengebied gedeeld;
  • hoe zij (een verbetering in) de samenwerking en communicatie over plannen, en beleid hiertoe, tussen bevolking en gemeente voorzien.

Hieronder de vijfde vraag en de antwoorden van de verschillende partijen:

Op welke, voor Loil belangrijke, punten onderscheiden de standpunten van uw partij zich van de overige politieke partijen in de gemeente Montferland en waarom?

PVDA

Met een Kontaktraad die al ruim 30 jaar aktief is kan Loil ontzettend veel zaken zelf regelen. Dat wordt gedaan met diverse activiteiten voor ouderen, met inzet voor het behoud van de Daltonbasisschool  Sint Jozefschool. Maar ook b.v. het versterken van SV Loil door samen te werken met FC Gelre. Dat waarderen we enorm en dat moet niet door de gemeente gefrustreerd worden. Niet door het clusterbeleid en niet door te strakke regelgeving. Daar waar Loil en de gemeente elkaar nodig hebben moet we vanaf het begin de samenwerking met Loil opzoeken.

Op basis van gelijkwaardigheid en in de wetenschap dat plannen alleen maar beter worden als je ze sámen maakt.

 

 

VVD

de VVD is tegen windmolens: dragen niet kosteneffectief en niet significant bij aan duurzaamheid.

Leefbaarheid in kernen wordt niet door de gemeente maar door de inwoners zelf gecreëerd, met hulp van de gemeente waar nodig.

De VVD laat iedere vereniging vrij zolang deze zelf kan blijven bestaan.

 

 

CDA

We hebben lokale kandidaten die het dorp in al zijn facetten kennen en weten wat de behoeften zijn en dat is ook opgenomen in ons verkiezingsprogamma.

Komen tot een dorpsaccomodatie die past bij de behoefte maar ook toekomstbestendig en duurzaam, zonder grote financiele risco’s voor inwoners en gemeente.

Initiatieven ondersteunen om het verenigingsleven actief te houden en clustering niet doorvoeren als daar vanuit de gemeenschap geen behoefte of noodzaak voor is.

 

 

D66

D66 ziet de eigen kracht van de Loilse gemeenschap, actief en betrokken. Goede gemêleerde, duurzame bouwplannen binnen de kern, juichen we toe. D66 steeft naar kwalitatieve en bereikbare voorzieningen, zelfstandig daar waar kan en soms in samenwerking. D66 staat voor eerlijkheid en realisme.

 

 

Lokaal Belang Montferland

Geen gedwongen clustering, een veel beter passende oplossing voor De Zomp als Hart van Loil,  gedragen door het verenigingsleven. Écht lokaal maatwerk, zonder de afhankelijke molensteen van een landelijk politiek programma, dat lokaal de plank misslaat.

 

 

Lijst Groot Montferland

Wij staan voor eerlijke communicatie, meer burgerparticipatie en een meer transparante manier van politiek handelen. Wij zijn als lokalen niet afhankelijk van het beleid van een landelijke opererende partij en kunnen daarom echte lokale politiek bedrijven voor, door en samen met alle inwoners van onze mooie gemeente. Wij worden niet belemmerd door landelijke thema’s en staan daardoor echt midden in de samenleving.