Wijkagent Marcel van Binsbergen gaf maandag 21 november jl. uitleg aan de beheerders van de WhatsApp- groepen Buurtpreventie Loil en Greffelkamp. Greffelkamp heeft één WhatsApp- groep met ongeveer 100 personen die al een aantal jaren actief is. Henri Hoogervorst is de beheerder: “Enkele jaren geleden hield de politie op vrij spectaculaire wijze vier inbrekers aan. Zij waren op meerdere plaatsen in Greffelkamp actief  geweest. Dit is de aanzet geweest voor onze WhatsApp- groep, waarvoor direct grote belangstelling was”.

Wijkagent Marcel: “Blijkbaar moet er eerst iets gebeuren voordat mensen zich bewust worden van het gebruik van WhatsApp voor buurtpreventie. Dorpsbewoners kunnen ons op deze manier echt helpen. Ze kennen het dorp en herkennen heel snel verdachte personen, auto’s of situaties. In zo’n geval moet je alleen signaleren, politie inschakelen en volgen. Hiermee kunnen wij verdachten niet alleen aanhouden, maar wordt ook bewijs verzameld”.
Maya Coenen is beheerder van de buurtApp aan de Parkweg in Loil: “Een tijdje terug dreigde een loslopend paard de spoorbaan op te lopen. Met behulp van de App werd dit gemeld aan de politie en werd het paard ‘gevolgd’. Totdat het paard was gevangen, reden de treinen stapvoets”.

De wijkagent vertelde vervolgens hoe de beheerders om zouden moeten gaan met het beheer van hun groep. Dat ze erop toe moeten zien dat de groep op de juiste manier gebruikt wordt. Hierover ontvangen de deelnemers aan de verschillende groepen nog informatie van de wijkagent via de beheerder. Om de grootte van de groep beheersbaar te houden, zijn in Loil zeven groepen gevormd:

 1. Holthuizen
  Beheerder: Maya Theijssen- Coenen;
 2. Bosslag/Bijvank: Groenestraat, Bosslagstraat, Doesburgseweg, Truisweg, Kleine Veldstraat, Oude Maatsestraat, Loilderhofweg;
  Beheerder: Tamara Donkers;
 3. Loil- West: Weemstraat, Loilseweg, Steenakker, Tengbergenweg
  Beheerder: Rob Berns, telefoon: 06-38322253;
 4. Kern-Noord: Wehlseweg tot en met Hendriks, Sommenweg, Rosmulderweg, Paltsweg
  Beheerder: Peggy de Swart;
 5. Kern-Oost: Wehlseweg vanaf Hendriks, Doetinchemseweg, Kloosterstraat
  Beheerder: Etienne Kaptein;
 6. Wijk-Noord: Past. Indenstraat, Benijnenhofstraat, Pr Irenrestraat, Hellekampweg, Kapelstraat,
  Beheerder: Ap Dieker, telefoon;
 7. Wijk-Zuid: Schuttersstraat, Vendeliersstraat, Tamboerstraat, Saluutstraat, Bielemanstraat
  Beheerder: Inge Raben- Wenting.

Wilt u opgenomen worden in een Loilse Buurtpreventie-WhatsApp, stuur dan een app met jouw naam en adres aan de beheerder van jouw straat. Per adres zijn meerdere aanmeldingen mogelijk. De mobiele telefoonnummers van bovenstaande beheerders zijn te vinden in het Kontaktraadboekje van december 2016

Daarnaast wordt een Beheerders-App gemaakt. Hiermee worden de beheerders aan elkaar gekoppeld. Door deze aan te vullen met de beheerders van de groepen in de omliggende dorpen/wijken, wordt voorkomen dat een verdacht persoon of een verdachte auto uit beeld raakt, zodra een groepsgrens wordt gepasseerd. Greffelkamp sluit als eerste bij deze Beheerders-App aan.