Bewoners uit Loil planten binnenkort struiken en bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan ‘Loil in het Groen’, een beplantingsproject van Kontaktraad Loil en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in samenwerking met de gemeente Montferland en de provincie Gelderland. De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 21 november. Vijftien deelnemers ontvangen zaterdag hun beplanting. Zij planten inheemse struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en ook knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf. De uitdeeldag begint om 9.30 uur. De wethouder van de gemeente Montferland en vertegenwoordigers van Kontaktraad Loil en SLG planten samen de eerste boom op het erf van de heer en mevrouw Peters aan de Doesburgseweg 19 in Loil.

In mei was er een goed bezochte informatieavond over ‘Loil in het Groen’. Daarna konden bewoners uit Loil tijdens een inloopavond in juni hun wensen voor erfinrichting en een eigen ontwerp op tafel leggen. Samen met een adviseur van SLG is een individueel beplantingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoner. Via deze actie worden de erven verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap rondom Loil, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

De uitvoering van het project ‘Loil in het Groen’ was in handen van SLG. Zij heeft hierbij nauw samen gewerkt met Kontaktraad Loil. Bijzonder in dit project was de actieve inbreng van bewoners over hun wensen voor het eigen erf. Samen maken we het landschap rondom Loil nog aantrekkelijker.

U bent van harte welkom om bij de uitdeeldag aanwezig te zijn. Locatie: De heer en mevrouw Peters, Doesburgseweg 19 in Loil. Aanvang om 9.30 uur.