25 September jl. was Loil het decor van de strijd om de titel van ‘Gelders Bieleman Kampioen 2015’. Hiervoor organiseerde Schuttersgilde ‘Loil-Vooruit’ het Gelderse Bielemantreffen.
Het dorpsplein van Loil was voor deze gelegenheid omgebouwd tot een heuse Bieleman arena omgeven door feesttenten, een door de buurt mooi versierde straat, muziek en activiteiten voor jong en oud. Geholpen door prachtig weer werd het voor iedereen een prachtige dag met een spectaculaire wedstrijd.

Ondanks dat de kampioenstitel alleen door de volwassen deelnemers was te behalen, koos het Loilse Schuttersgilde ervoor om ook een jeugdcompetitie te organiseren.
43 volwassen en 14 jeugd Bielemannen van 13 verschillende Gelderse schutterijen werkten zich in het zweet om een boomstam in de kortst mogelijke tijd door te hakken.

Na twee voorrondes volgden de derde en finale ronde, waarbij de jeugdwinnaars én de Gelders kampioen bekend zouden worden. Speciaal voor deze prijsuitreiking was wethouder Wolsing van Gemeente Montferland aanwezig en zij benadrukte het belang van deze lokale en regionale evenementen.

De jonge finalisten gingen fanatiek tot het uiterste om in de prijzen te vallen. Bij de winnende jeugddeelnemers werd in de categorie 8-11 jaar de 1e prijs in de wacht gesleept door Jop van Raaij van schutterij ‘De Eendracht’, Didam, 2e werd Tim Hetterscheid van “Loil-Vooruit” en 3e Jari Wittenhorst van “Loil-Vooruit”.

In de categorie 12-15 jaar ging Sander Baerends er met de 1e prijs vandoor en werd Igor Steenkamp 2e, beiden van schuttersgilde ‘Loil-Vooruit’.
In de categorie 16-21 jaar behaalde Sjoerd Hieltjes van ‘Loil-Vooruit’ de 1e prijs, Thijs Steentjes van ‘E.M.M.’ Groessen de 2e prijs en Rik Strikkeling van ‘St. Jan’, Kilder de 3e prijs.

13a bielemantreffen 2015 foto

Vlnr: Jos Rasing 2de plaats, Boy Rasing 1ste plaats, Henri Lenderink 3de plaats

Maar ook bij de volwassenen ging het er stevig aan toe. De 3 finalisten kwamen allemaal uit de gemeente Montferland. Tijdens een
bloedstollende finale wist Boy Rasing van ‘Loil-Vooruit’, door een combinatie van kracht, techniek en snelheid de andere twee finalisten achter zich te laten. De tweede prijs was voor Jos Rasing van ’Loil-Vooruit’ en derde werd Henri Lenderink van ‘St. Martinus’, Greffelkamp.
De door de Federatie van Gelderse Schuttersgilden ‘St. Hubertus’ erkende titel van ‘Gelders Kampioen Bieleman’ ging daarom met Boy mee naar huis. Trots nam hij de ‘Gouden Bijl’ trofee en de kampioensbeker van Wim Sanders, voorzitter van de Gelderse Federatie, in ontvangst.
Na de prijsuitreiking bleef het in de feesttent nog lang gezellig.
Het was een spannende en gezellige dag op het dorpsplein in Loil. Maar een mooie dag als deze is alleen mogelijk dank zij de inzet van een groot aantal vrijwilligers, leden en sponsoren. Dank daarvoor!

Bestuur schuttersgilde ‘Loil-Vooruit’