loil-in-het-groen1ste ronde

Vorig jaar mei zijn we als aftrap van ‘Loil in het Groen’ begonnen met een druk bezochte informatieavond over de mogelijkheden om inheemse bomen en struiken aan te planten op het eigen erf. Tijdens deze bijenkomst heeft Ruud Borkes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland verteld over de verschillen typen landschap die er van oudsher in en om Loil zijn en waren. Daarnaast kregen we uitleg over de opbouw van een boerenerf en de beplanting en indelingen die daarbij gebruikelijk waren.
Naar aanleiding hiervan konden bewoners aan de slag om plannen te maken en ideeën uit te werken voor hun eigen erf. Deze plannen konden ze voorleggen en werden van deskundig advies voorzien tijdens de inloopdag van ‘Loil in het Groen’.
De beplanting kon vervolgens met behulp van subsidie van de gemeente Montferland en de provincie  voordelig worden aangeschaft. Uiteindelijk hebben 16 deelnemers meegedaan, die vorig jaar november hun plantmateriaal kregen tijdens een feestelijke plantdag waarop wethouder Walter Gerritsen de eerste boom had geplant.

2de ronde

Begin 2017 zal er een tweede ronde van start gaan. Op donderdag 12-01-2017 wordt er opnieuw een inloopavond georganiseerd waarbij in blokken van drie kwartier bewoners hun plannen voor de beplanting kunnen voorleggen en daar net als vorig jaar advies over krijgen.
In deze tweede ronde richt het project zich speciaal op de grotere landschapselementen. Denk daarbij aan:

  • Aanleg van houtsingels of bosjes van 1.000 m2 of aansluitend op bestaande beplanting.
  • Aanplant van laanbomen of van een rij knotbomen (bij voorkeur 20 bomen).
  • Aanplant van hoogstamfruitbomen (minimaal 15 bomen)

Diegene die geïnteresseerd zijn, kunnen zich inschrijven en/of informatie opvragen bij de coördinator van het project Tamara Donkers-Lamers: tlamers@freeler.nl of 06-20063145.