(Door een storing is dit bericht een paar dagen niet zichtbaar geweest. Het is dinsdagmorgen, 30 april 2024 opnieuw geplaatst).

Hier wil ik blieven
Hier wil ik blieven, hier goa’k nooit meer weg

Terwijl ik naar m’n volgende interview voor deze rubriek reed, zaten deze eerste zinnen van het Loilse volkslied in m’n hoofd – nadat ik die eerder op de dag in het Montferland Journaal had zien staan. Toen ik weer naar huis reed, kon ik me helemaal voorstellen dat dit het lijflied gaat worden van de bewoners van de Truisweg 5: Jeroen en Judy. Want zo’n mooi huis op zo’n prachtige plek….daar wil je toch nooit meer weg?

Jeroen is 31 jaar en geboren en getogen in Zevenaar. Hij heeft altijd aan de Hunneveldweg gewoond dus gewend aan het buitenleven en had altijd al interesse in alles wat met landbouw te maken had.  Geen verassing dan ook dat hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt en inmiddels werkzaam is in de agrarische sector.  Hij woonde nog tot tevredenheid bij zijn ouders maar daar was geen ruimte voor bedrijvigheid. Dus dat was wel een trigger om te gaan kijken of hij misschien niet ergens een eigen plek kon vinden voor zijn machines en natuurlijk voor hemzelf. En dat vond hij uiteindelijk in 2019 dus aan de Truisweg, waar hij de mogelijkheid kreeg een kleine hectare te kopen van iemand met wie hij veel samenwerkte. Aanvankelijk werd er een woonunit neergezet en Jeroen nam rustig de tijd zich te bedenken wat voor soort huis hij zou gaan bouwen.

En van een plan in zijn eentje, werd het gaandeweg 2020 een gezamenlijke droom. Want toen kwam Judy in beeld. Hoewel: in beeld….ze was bepaald geen onbekende voor Jeroen, maar zijn oude buurmeisje! Judy is 35 jaar en woonde sinds 2000 ook aan de Hunneveldweg…vlakbij Jeroen. Aanvankelijk zou Judy namelijk alleen haar paarden bij Jeroen laten lopen, maar de liefde tussen de twee bloeide op en hij bleek haar prins op het witte paard. Uiteindelijk trok ze bij Jeroen in, met haar paarden uiteraard. Want deze edele dieren spelen een hele belangrijke rol in het leven van Judy. Zij steekt ziel en zaligheid in de verzorging van paarden, les geven en veulens fokken. Daarnaast heeft ze nog een baan en  werkt ze voor 24u in de week als Verzorgende IG in de Ouderenzorg in Giesbeek.

Als vrijetijdsbesteding naast de paarden, mogen Jeroen en Judy graag met hun bootje varen die ze in Giesbeek hebben liggen. Lange vakanties zitten er niet in voor dit drukke stel vanwege Jeroens werk en de dieren. Ze hebben namelijk naast de paarden, 3 honden, kippen en varken Knorretje ook nog 60 waterbuffels op stal staan, waar Jeroen het jongvee voor een boer doet opfokken.In maart 2022 werd begonnen met de bouw van het huis en Jeroen heeft erg veel zelf gedaan. Met hulp van familie (allebei de vaders hebben gouden handjes), vrienden en kennissen verrees er een prachtige woning.

Na eerst dus geruime tijd in een woonunit te hebben gewoond, was het een verademing om in Nov 2023 eindelijk hun huis te kunnen betrekken. Jeroen & Judy genieten enorm van het wonen in Loil en de rust en ruimte rondom het huis is een groot goed. Ze zijn ook erg content met hun fijne buurtjes waar Jeroen nog wel eens terecht kan als het bier op is 😉 Daarover gesproken: een gemis in Loil vinden ze toch wel het ontbreken van een kleine buurtsuper voor de dagelijkse boodschapjes. Of waar je dus snel ff een kratje bier kunt halen…want Jeroen en Judy hebben nogal veel aanloop en het is er doorgaans de zoete inval. Waar ze wel heel blij mee zijn is de Papegaai: op vrijdag schuift menig mens aan om de schnitzels te proeven en dus bij deze een eervolle vermelding voor hun favoriete snackbar. Verder hebben Jeroen & Judy zich nog niet echt verdiept in het Loilse verenigingsleven, maar zijn wel degelijk bekend met carnaval en schutterij, maar dan in Zevenaar…Dat wordt dus nog even lobbyen voor Loil-Vooruit om Jeroen als nieuw lid te werven.

Het huis is in grote lijnen klaar, alleen mag er hier en daar nog een kleurtje op de muur . De tuin moet nog iets meer worden aangeplant, verder gaat Jeroen nog een veldschuur bouwen voor zijn eigen landbouwmachines en  hooi opslag. Maar het belangrijkste aankomende project is de inrichting van….de babykamer! Judy is namelijk in blijde verwachting van een zoontje die in Juli het levenslicht zal gaan zien. En zo beginnen ze samen aan de volgende fase in hun leven: Huisje, Boompje, Baby.

Mandy Venhorst