Tot 1967 stond op het perceel op de hoek van de Oude Maatsestraat en de Loilderhofweg in Loil ‘De Ulenpas’. In de volksmond werd dit meestal uitgesproken als ‘Den Oelenpas’. De uitvoering van de ruilverkaveling Bevermeer’ leidde tot de sloop van de boerderij die historisch te noemen was, want het stond rond 1600 al als ‘Het Hessensche Goed’’ genoemd.

Ieder voor en najaar als het land net bewerkt en nog onbegroeid is, zijn de contouren van deze ruim 50 jaar geleden verdwenen boerderij nog zichtbaar in de grond. Onlangs maakt Rudy Staring met zijn drone hier opname van. Op de foto is hiervan, omcirkeld, een duidelijke verkleuring van de grond te zien.

Ter oriëntatie zijn twee uitsnede van topografische kaarten bijgevoegd. Op die van 1967 is de boerderij nog ingetekend. De kaart van 2019 geeft de plek in de huidige situatie aan.

In het Jaarboek 2018 van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) heeft Tom van Alst een artikel gepubliceerd over ‘De Ulenpas’. Ook dit is bijgevoegd

Foto vanuit de drone van Rudy Staring met binnen de rode cirkel de verkleuring van de grond op de plek waar ‘De Ulenpas’ heeft gestaan.

 

Uitsnede uit topografische kaart van 1967 met binnen de cirkel in rood ‘De Ulenpas’ ingetekend.

 

Uitsnede uit de topografische kaart van 2019 De plek, op de hoek van de Oude Maatsestraat en de Loilderhofweg, waar de voormalige ‘Ulenpas’ stond, is omcirkeld.

Het Hessensche Goed _ De Ulenpas Jaarboek OVD 2018 Tom van Alst