Zondagmiddag 15 april jl. bereikte ons het droevige bericht dat Henk Wenting bij de uitoefening van één van zijn vele vrijwilligerswerkzaamheden is overleden. Een grote schok voor Loil, want Henk was op vele fronten actief. Iedereen en alle verenigingen deden nooit tevergeefs een beroep op Henk. Velen kennen Henk als de man die jaren de grote trom sloeg bij Drumfanfare Loil- Vooruit en Dweilorkest Heur- es. Dit waren de meer zichtbare activiteiten van Henk, maar hij was veel meer een stille werker op de achtergrond. Als voorzitter kon de Drumfanfare op hem rekenen. Hij hield de boel bij elkaar en was er op de repetities, optredens en de vergaderingen. Hij nam een groot deel van de organisatie van de maandelijkse vlooienmarkten in de Didamse markthal voor zijn rekening.

Binnen volleybalvereniging Sv. Loil speelde Henk tot voor enkele jaren in het eerste herenteam. Hij maakte tot zijn overlijden deel uit van het bestuur. In die rol draaide hij ook maandelijks op een zondagmorgen bardienst in de kantine van De Zomp. Daarnaast deden alle Loilse verenigingen in al die jaren wel eens een beroep op Henk. Bijvoorbeeld als er een vrachtwagen dienst moest doen als jurywagen of iets dergelijks bij de survival, de zeskamp, de sfeermarkt, een schuttersactiviteit etc. Henk regelde dit dan bij ‘zijn’ Wim Bosman transport uit ‘s-Heerenberg, ‘Zijn’ Wim Bosman, want Henk was enorm trots op zijn werkgever, waar hij, ook na zijn pensionering, nog regelmatig op de vrachtwagen zat voor een rit in binnen- en buitenland of een andere klus.

Henk had nog twee grote hobby’s: motor rijden en fietsen. Op zijn motor maakte hij tochten in de omgeving en door heel Europa. Henk wist op veel plaatsen de weg en als hij het niet wist, had hij zich dusdanig voor bereid, dat er geen problemen ontstonden. Op zijn motor kwam hij met motorvrienden van de Noordkaap tot aan Griekenland.

Fietsen was zijn andere hobby. Vele kilometers maakte hij ieder jaar op zijn racefiets. Legendarisch is het verhaal van de voormalige Loilse kantinebeheerder Jan Driessen, die met een busreis in Oostenrijk  op vakantie was. Toen de bus van de Großglockner met zijn 36 haarspeldbochten naar beneden kwam, zag Jan halverwege Henk Wenting op zijn racefiets naar boven fietsen.

Henk fietste een aantal keren de tocht van Bergh in het zadel, waarmee deze organisatie geld inzamelt voor de kankerbestrijding. Later begeleidde hij op zijn motor de renners of fungeerde als motorrijder voor een journalist, fotograaf of cameraman.

Zo deden ook organisaties van andere wielerwedstrijden een beroep op Henk. Trots was hij dat hij, tijdens het Nederlands kampioenschap op de weg vorig jaar in Montferland,  wielertopper Robert Gesink mocht begeleiden in de tijdrit.

Dat niemand tevergeefs een beroep op Henk deed, blijkt, hoe wrang ook, uit zijn overlijden. Hij was voor zondag 15 april ingepland voor de kantinedienst in de Zomp, maar ruilde deze een week naar voren, omdat hij als begeleider was gevraagd voor de wielrenners in de Ronde van Gelderland: zijn laatste activiteit als vrijwilliger.

Voor al zijn activiteiten ontving Henk in 2009 een welverdiende Koninklijke onderscheiding. Loil verliest in Henk Wenting een voorbeeldig vrijwilliger. Een stille kracht die er met zijn rust altijd stond als hij nodig was. Vele malen groter is het verlies voor zijn vrouw Marietje, zijn kinderen Inge en Nancy, hun partners Raymond en Henk, de kleinkinderen Isa, Dena, Jurre en Sen, de familie en vrienden en iedereen voor wie Henk dierbaar is. Wij wensen hen veel sterkte om dit verlies te dragen.

Henk: bedankt!!